Τριμερής τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας

Τριμερής τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πολωνό και τον Τούρκο ομόλογό του Jacek Czaputowicz και Mevlut Cavusoglu χθες, Τρίτη.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, βάσει των συμπερασμάτων της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου, πώς οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για να υποστηρίξουν την εφαρμογή των συμμαχικών προτεραιοτήτων στο τρέχον διεθνές πλαίσιο.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συμβολή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

«Συσκεπτόμαστε τακτικά σε «τριμερή» μορφή για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντίδραση της δυναμικής κατάστασης ασφάλειας στη γειτονιά μας», ανέφερε ο Jacek Czaputowicz σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Όλοι υποστηρίζουμε τη διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης και της στενής διατλαντικής συνεργασίας εντός της Συμμαχίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των σύγχρονων απειλών που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19», είπε μετά από τη συνομιλία του ο Πολωνός ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από την Τουρκία και την Ρουμανία.

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διατήρησης τις ισχυρές πολιτικές άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι επίσης ζωτικής σημασίας στην τρέχουσα κατάσταση. Συζήτησαν επίσης την τριμερή συνεργασία τους με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας στη γειτονιά του ΝΑΤΟ, ιδίως στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι εξελίξεις στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν ήταν επίσης σημαντικά θέματα των υπουργικών συνομιλιών.

Οι υπουργοί συζήτησαν κοινά σχέδια Πολωνίας-Ρουμανίας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δραστηριότητας και της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και σε επιλεγμένες πρωτεύουσες των χωρών εταίρων.

Η επόμενη τριμερής διαβούλευση, οι οποίες διεξάγονται τακτικά από το 2012, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι τον επόμενο χρόνο. Η προηγούμενη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Απρίλιο του 2019./ibna