Αλβανία: Συνεχίζονται οι εργασίες των Επιτροπών Εκλογικής Μεταρρύθμισης και Αποπομπής του Προέδρου

Αλβανία: Συνεχίζονται οι εργασίες των Επιτροπών Εκλογικής Μεταρρύθμισης και Αποπομπής του Προέδρου

Θα συνεχιστούν οι πολιτικές δραστηριότητες την επόμενη βδομάδα με τις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής Εκλογικής Μεταρρύθμισης και την Ειδική Επιτροπή για την Αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το αξίωμα.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Taulant Balla δήλωσε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό κώδικα θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

«Θέλω να παροτρύνω τους δύο ειδικούς συμπροέδρους της Εκλογικής Μεταρρύθμισης, τη Rudina Hajdarin και τον Damian Gjiknuri, να ολοκληρώσουν τον διάλογο με τη μη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για να επιτρέψουν στο Αλβανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει επί των τροπολογιών στον Εκλογικό Κώδικα έως το τέλος της θητείας, όπου έχουν μεταφερθεί όλες οι συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR στον Εκλογικό Κώδικα, επειδή ο κώδικας έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την εφαρμογή των νέων αλλαγών» δήλωσε ο Balla, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει το έργο της και η Ειδική Επιτροπή για την Αποπομπή του Προέδρου από το αξίωμα του.

«Η Ειδική Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από το Αλβανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση, να αποφασίσουν στο ζήτημα που έθεσαν οι αιτούντες βουλευτές, και σε αυτό το έργο έχουν ευτυχώς διαβουλεύσεις και έχουν συμβουλευτεί την Επιτροπή της Βενετίας», είπε. .

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης και συμπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, Rudina Hajdarin, δήλωσε ότι «Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα, αλλά και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα να έχουμε συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουμε στην Εκλογική Μεταρρύθμιση».

Όσον αφορά την Ειδική Επιτροπή για τον Πρόεδρο, η Hajdarin είπε ότι η Επιτροπή Διερεύνησης για τον Πρόεδρο δεν θα έπρεπε να υπάρχει, καθώς υπό τις συνθήκες που δεν έχουμε Συνταγματικό Δικαστήριο, «νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά μια κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της Προεδρίας./ibna