Μητσοτάκης: «Μια νέα καθημερινότητα θα ξημερώσει την 4η Μαΐου»

Μητσοτάκης: «Μια νέα καθημερινότητα θα ξημερώσει την 4η Μαΐου»

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο διάρκειας 5 εβδομάδων αποτελούμενο από 7 στάδια για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν εκτάκτως τον Μάρτιο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Στο έκτο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από τη μέρα που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρεις βασικές ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ξεκινήσει η άρση των περιορισμών.

Στις 4 Μαΐου, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα αρθούν και δε θα απαιτείται πλέον ειδική άδεια. Ωστόσο, θα απαγορεύεται στους πολίτες να ταξιδεύουν πέρα ​​από την περιοχή στην οποία διαμένουν. Επιπλέον, οι αθλητικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για μεμονωμένη άσκηση στο κοινό, πολλά μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα βγάλουν το «λουκέτο» – συμπεριλαμβανομένων των κομμωτηρίων και των μικρών καταστημάτων – ενώ οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή.

Στις 11 Μαΐου, περισσότερα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους, ενώ τα γυμνάσια της χώρας θα ανοίξουν μόνο για τους τελειοφοίτους. Για τις υπόλοιπες τάξεις γυμνασίου τα μαθήματα θα επανεκκινήσουν στις 17 Μαΐου, ενώ τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου.

Την 1η Ιουνίου, τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, καθώς και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν. Τα Δικαστήρια θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο. Εντός του μήνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να επανεκκινήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Σημαντικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων, δεν προβλέπεται να λάβουν το πράσινο φως στο άμεσο μέλλον.

Κάθε μέτρο που θα αρθεί θα αξιολογείται περιοδικά, ενώ αρκετές προφυλάξεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Η απομακρυσμένη εργασία θα συνεχιστεί όπου είναι δυνατόν, το ωράριο εργασίας θα είναι κλιμακωτό, ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον ελληνικό λαό για την υπεύθυνη στάση του κατά την περίοδο της καραντίνας. Συνέχισε να παροτρύνει τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη στην επόμενη φάση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να επιστρέψουν στο μέλλον, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μια νέα καθημερινότητα θα ξημερώσεις στις 4 Μαΐου, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης θα είναι ηχηρός. «Το νέο μας σύνθημα είναι «παραμένουμε ασφαλείς»», δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πολέμησε έναν αόρατο εχθρό και υιοθέτησε πρωτοφανή μέτρα για να σώσει ζωές.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει σταδιακά τους περιορισμούς, καθώς είναι πλέον σε θέση να διενεργήσει περισσότερους ελέγχους, να προσλάβει περισσότερους νοσοκομειακούς υπαλλήλους, να χρησιμοποιήσει καλύτερο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την κρίση δημόσιας υγείας, και να αξιοποιήσει τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και τις συσσωρευμένες γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να είναι υπεύθυνος και να εμπιστεύεται τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων. «Η πειθαρχία των πολιτών θα καθορίσει την επιτυχία του σχεδίου», υπογράμμισε. /ibna