Ελλάδα: Πως θα επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία από 4 Μαΐου

Ελλάδα: Πως θα επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία από 4 Μαΐου

Τα επτά στάδια επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά και πάντως υπό την επιφύλαξη μιας εκ νέου βραχείας διάρκειας αναστολής εάν τυχόν απευκταία επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών το επιβάλει περιέγραψε πριν λίγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης.

Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην οικονομική, επιχειρηματική και καταναλωτική «πραγματικότητα» ξεκινά  την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο, με τα εξής βήματα:

Το πρώτο στάδιο ξεκινά στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων κσι για παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ  Υποχρεωτική εθα είναι η μάσκα για όλους εντός καταστημάτων.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο απελευθερώνεται από 7.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ.

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μάϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο και οι σχολές οδηγών.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μάϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι  και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Παράλληλα με την ξετύλιγμα του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση έκανε γνωστούς και τους κανόνες «κοινωνικής απόστασης» με τους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα καθώς θα επιτρέπεται η λειτουργία αναλόγως εμβαδού ο εξής μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών:

* Κατάστημα ως 20 τμ: 4 άτομα

* Κατάστημα 20 – 100 τμ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ

* Κατάστημα άνω των 100 τμ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπονται 12 άτομα συν 2 άτομα (πελάτες και υπάλληλοι).

Τον Ιούνιο που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα θα επιτρέπεται ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν στα επιμέρους καταστήματα οι παραπάνω κανόνες./ibna