Ρουμανία: Νέο στρατιωτικό διάταγμα και παράταση της αναστολής πτήσεων

Ρουμανία: Νέο στρατιωτικό διάταγμα και παράταση της αναστολής πτήσεων

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέο στρατιωτικό διάταγμα, το βράδυ της Δευτέρας. Έτσι η αναστολή πτήσεων προς και από την Ισπανία παρατείνεται έως τις 11 Μαΐου 2020. Η αναστολή πτήσεων προς και από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, το Ιράν, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία παρατείνεται έως τις 14 Μαΐου 2020.

Το διάταγμα ρυθμίζει επίσης, τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού για άτομα άνω των 65 ετών, στα οποία δίνεται η δυνατότητα εξόδου από το σπίτι κατά τη διάρκεια των χρονικών διαστημάτων από τις 07:00 έως τις 11:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00, πάντα για τους ίδιους λόγους με αυτούς που αναφέρονται στα προηγούμενα διατάγματα.

Ο επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης (DSU), Raed Arafat, προειδοποίησε τους ανθρώπους για τη χαλάρωση των περιορισμών μετά τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και οι Ρουμάνοι δεν καταλάβουν την ανάγκη να συνεχίσουν να σέβονται τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ημερομηνία που ανακοινώθηκε για την αποδέσμευση θα αναβληθεί.

«Η χαλάρωση των μέτρων που επιβάλλονται στο πλαίσιο μιας πανδημίας θα γίνει σταδιακά και μόνο για ορισμένες περιοχές”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στο κανάλι B1Tv. Είπε επίσης ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θα επιτρέψει τη συνέχιση των περιορισμών μετά τις 15 Μαΐου, ακόμη και εκτός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban δήλωσε σε συνέντευξη του χθες το βράδυ, ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα αρθούν από τις 16 Μαΐου, αλλά είπε ότι τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών θα γίνονται σύμφωνα με ορισμένες προϋποθέσεις που θα καθοριστούν σύντομα. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Κυβέρνησης, τα ξενοδοχεία και τα πάρκα «θα μπορούσαν να ανοίξουν, αλλά το κοινό θα πρέπει να σέβεται την κοινωνική απόσταση», ενώ «είναι πολύ πιθανό τα εστιατόρια και οι παιδικές χαρές να παραμείνουν κλειστά».

Επιπλέον ο Ludovic Orban δήλωσε ότι «έχουν εντοπιστεί πολλοί κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών και των δασκάλων», οδηγώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τα σχολεία κλειστά παρά τα πολλά αιτήματα για εκ νέου άνοιγμα. Ερωτηθείς για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας που θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα αυτό το φθινόπωρο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ρουμανία πρέπει να «προετοιμαστεί καλά» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είπε επίσης, ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη Ρουμανία. Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα μάσκας για όλους τους πολίτες στα καταστήματα .

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι είχε «πολύ στενή συνεργασία» με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, τονίζοντας με τις «αποφάσεις που ελήφθησαν μαζί». Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, είναι απαραίτητο για τη χώρα ότι ο αρχηγός του κράτους, η κυβέρνηση και οι αρχές “ενεργούν σε μια συνεκτική ομάδα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις που υποτίθεται ότι έχουν τις καλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και για την κοινωνία». /ibna