Β-Ε: Σκάνδαλο με προμήθεια 100 αναπνευστήρων από την Κίνα;

Β-Ε: Σκάνδαλο με προμήθεια 100 αναπνευστήρων από την Κίνα;

Ο Κρατικός Οργανισμός Έρευνας και Προστασίας της Β-Ε / SIPA / μπήκε και αυτός στην έρευνα για την προμήθεια 100 ανεμιστήρων στην Ομοσπονδία της Β-Ε.

“Η SIPA διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους σύμφωνα με το νόμο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στη SIPA να ελέγχει όλες τις αναφερόμενες συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 30.000 BAM”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIPA, Luka Miladinović.

Νωρίτερα, η Εισαγγελία του καντονιού του Σαράγιεβο άνοιξε την υπόθεση της εξέτασης της προμήθειας και να καθορίσει πώς η εν λόγω προμήθεια ανατέθηκε στην εταιρεία Srebrenica.

Το θέμα ξεκίνησε μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η γεωργική εταιρεία “Silver Raspberry” από τη Σρεμπρένιτσα είχε εισαγάγει αναπνευστήρες από την Κίνα για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε / FBiH, καθώς και για να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς για προηγούμενες ύποπτες προμήθειες τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

80 αναπνευστήρες έφτασαν στο Σεράγεβο από το Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός της FBiH Fadil Novalić δήλωσε ότι αγοράστηκαν από την κυβέρνηση FBiH για να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας.

Ανακοίνωσε ότι άλλοι 20 αναπνευστήρες θα φτάσουν σύντομα, δηλώνοντας ότι 100 ανεμιστήρες κοστίζουν 10,5 εκατομμύρια BAM.

Η Αρχή Έμμεσης Φορολογίας της Β-Ε δήλωσε ότι ο εισαγωγέας 80 ανεμιστήρων ήταν η εταιρεία “Silver Raspberry”.

Η απόφαση για την προμήθεια αναπνευστήρων ελήφθη από την Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Υπουργείο Υγείας της FBiH εξέφρασε μόνο την ανάγκη για αναπνευστήρες, αλλά δεν συμμετείχε στην περαιτέρω διαδικασία.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Fikret Hodžić, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι το “Silver Raspberry” κατάφερε να προμηθεύσει 100 αναπνευστήρες “κάτω από πολύ συγκεκριμένες και δύσκολες συνθήκες στην αγορά”.

Από αυτούς τους 100 αναπνευστήρες, οι 80 έχουν ήδη εισαχθεί, είπε.

«Όπως όλοι γνωρίζουν, οι ανεμιστήρες είναι επί του παρόντος τα πιο περιζήτητα αγαθά στον κόσμο και οι μεγαλύτερες και πιο πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην προμήθειά τους. Αυτό μας κάνει ακόμα πιο ικανοποιημένους, δηλαδή το γεγονός ότι καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε τις επιχειρηματικές μας σχέσεις με τους συνεργάτες μας στην Κίνα και ότι ενισχύσαμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με αυτήν την προμήθεια», δήλωσε ο Hodžić.

Με έναν απλό υπολογισμό προκύπτει ότι ένας από αυτούς τους αναπνευστήρες κοστίζει BAM 105.000, πολύ άνω από την τιμή της αγοράς. Για παράδειγμα, η πρόσφατη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 400.000 BAM, περιελάμβανε 6 εξαεριστήρες, 100.000 τεμάχια προστατευτικές μάσκες τριών επιπέδων, 5.000 κομμάτια μάσκες KN95 για γιατρούς, 15.000 κομμάτια προστατευτικών στολών για νοσοκομειακή χρήση, 200.000 ζεύγη προστατευτικών γαντιών, 200.000 ζεύγη προστατευτικών στολών, και ασπίδες προσώπου.

Το ερώτημα είναι πώς μια αγροτική εταιρεία αγόρασε εξελιγμένο εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, έχει άδεια εισαγωγής αυτού του είδους εξοπλισμού και πώς της ανατέθηκε προμήθεια αξίας αρκετών εκατομμυρίων BAM./ibna