Κροατία: Η ημερομηνία διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών θα εξαρτηθεί από την πορεία του COVID-19

Κροατία: Η ημερομηνία διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών θα εξαρτηθεί από την πορεία του COVID-19

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας και ο ηγέτης της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Andrej Plenković, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι τα σώματα του κόμματος δεν έχουν συζητήσει ακόμη λεπτομερώς τις εκλογές.

Ο Plenković δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πολιτικός στόχος του κόμματος είναι «να υπάρχει πολιτική σταθερότητα που καθίσταται δυνατή χάρη στις μεταρρυθμίσεις».

«Η επιθυμία μας είναι να διεξαχθούν οι εκλογές σε αυτό το έτος εκλογών, όταν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θα λάβουμε την απόφαση για το πότε μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, δεν το έχουμε συζητήσει στα σώματα του HDZ», εξήγησε ο Plenković.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βγει η χώρα νικήτρια από τη μάχη με τον κορωνοϊό και να επανενεργοποιηθεί οικονομικά η χώρα το συντομότερο δυνατό.

Ο ίδιος πιστεύει ότι πιο σημαντικό από την ημερομηνία των εκλογών είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτές θα διεξαχθούν, έτσι ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες να διατυπώσουν τις ιδέες και τις πλατφόρμες τους.

Ο Plenković πρόσθεσε ότι δεν είχε συζητήσει τις εκλογές με τον Πρόεδρο Zoran Milanović, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αποφασίσει πότε και σε ποια ημερομηνία θα διαλύσει το σημερινό κοινοβούλιο.

Μετά τη διάλυση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει 30 έως 60 ημέρες για να αποφασίσει ποια από τις τέσσερις Κυριακές, θεωρητικά, είναι δυνατόν να διεξαχθούν οι εκλογές.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει να διαλύσει το κοινοβούλιο, ο Plenković είπε ότι η αντιπολίτευση είχε ενεργήσει μέχρι τώρα αρκετά θαρραλέα, αλλά τώρα φαίνεται να είναι λίγο λιγότερο θαρραλέα.

Αναφερόμενος στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας, ο Plenković είπε ότι ήταν ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο η Κροατία κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο μικρός αριθμός των πολιτών μας που δυστυχώς πέθαναν, αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά μέτρα έχουν φέρει αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι ότι επιλέξαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών μας», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης έγιναν αποδεκτά εξαιρετικά καλά και αποτελούν ισχυρή υποστήριξη που παρέχεται από το κράτος για την οικονομία, τον ιδιωτικό τομέα, τους εργαζομένους και τον ιδιωτικό τομέα./ibna

Με πληροφορίες από το HINA