Βουλγαρία: Αντιπαράθεση Borissov Ninova στη Βουλή

Βουλγαρία: Αντιπαράθεση Borissov Ninova στη Βουλή

Η Βουλγαρία κατατάσσεται πρώτη σ’ ότι αφορά τον χαμηλό αριθμό μολυσμένων και νεκρών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του πόσο έγκαιρα και καλά ήταν τα μέτρα, που ελήφθησαν δήλωσε ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα σχετικά με την πανδημία και την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών μέτρων.

«Στην υγειονομική περίθαλψη, ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε δράσεις. Είχαμε και στολές και τεστ. Αναδιοργανώσαμε τη βιομηχανία πολύ γρήγορα και αρχίσαμε να παράγουμε τις δικές μας στολές και κράνη», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Βουλγαρία έχει λάβει τα πιο φιλελεύθερα μέτρα στην Ευρώπη.

«Τα μέτρα μας συμφωνούν πλήρως με τις συστάσεις του ΠΟΥ και, ως εκ τούτου, δημιουργήσαμε μια ομάδα κρίσης με τους καλύτερους ειδικούς. Κάθε μέρα, τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, σημείωσε ο Borissov.

Επειδή τα μέτρα είναι εξαιρετικά έγκαιρα και ακριβή, πολύ καλά καθορισμένα με τη λαϊκή ψυχολογία, στην πράξη, έχουμε τα πιο φιλελεύθερα μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός από το κοινοβουλευτικό βήμα.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα δεν έκλεισε τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, ενώ όταν δόθηκε η ευκαιρία έγιναν όλοι οι εμβολιασμοί στα παιδιά, οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις ενώ οι Βούλγαροι μπορούν να μετακινούνται απεριόριστες φορές στα καταστήματα, στα φαρμακεία, στις τράπεζες χωρίς να τους παρακολουθεί κανείς.  Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα, πόσο μάλλον στην περιοχή που δεν κλείσαμε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Καταλήγοντας σημείωσε ότι τα μέτρα στη Βουλγαρία είναι τόσο χαλαρά όσο πουθενά αλλού στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της η ηγέτης του BSP Kornelia Ninova κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, σημείωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση, καθώς ο Borissov ενεργεί αποσπασματικά και έχει λανθασμένη πρόβλεψη για την ανεργία.

«Δεν είναι αλήθεια ότι σήμερα έχετε επαναλάβατε όλα όσα έχουν ακουστεί στις συνεντεύξεις τύπου μέχρι σήμερα. Σήμερα έχουμε σημαντικά νέα για τη ζωή σας, που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να βγούμε από την κρίση – αυτό είναι το νέο σήμερα» τόνισε η Ninova.

«Κύριε Borissov, καταλαβαίνουμε από την ακρόαση σας ότι δεν έχετε συγκεκριμένη απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση. Έχετε μια λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, μια λανθασμένη πρόβλεψη μείωσης 3% αντί για 8, μια εσφαλμένη πρόβλεψη ανεργίας, ενεργείτε αποσπασματικά και όπως έχουμε ήδη ακούσει – δεν έχετε σχέδιο για το πώς να πάτε από εδώ εκεί. Με βάση αυτό, λαμβάνετε χαοτικές αποφάσεις που αλλάζετε κάθε μέρα και μερικές φορές μέσα στην ίδια ημέρα.

Ενσταλάζετε τον φόβο στους ανθρώπους να τους κυβερνάτε υποταγμένους.

Παραιτήθηκε το κράτος από τις υποχρεώσεις του από το να είναι επαρκές σε αυτήν την κρίση. Είπατε σήμερα ότι δεν υπάρχει σχέδιο γιατί δεν υπάρχει σχέδιο σε άλλες χώρες», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό η Ninova, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό αποφασίσει το σχέδιο εξόδου και το εφαρμόζουν.

Επιπροσθέτως προέτρεψε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε μερικά πράγματα όπως την ανοικοδόμηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης στην παραγωγή, την αύξηση της κατανάλωσης και αρκετών επειγόντων μεταρρυθμίσεων.

«Ξεκινήστε μια επείγουσα μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη στην οποία τα νοσοκομεία δεν θα είναι εμπορικές εταιρείες και οι μισθοί των γιατρών και η εκπαίδευσή τους θα καθορίζονται από την κρατική πολιτική. Μάθετε από τους Ευρωπαίους εταίρους σας», κατέληξε η Ninova./ibna