Αλβανία: Κομμωτήρια, μπαρ και οδοντιατρεία θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν σύμφωνα με τον Rama

Αλβανία: Κομμωτήρια, μπαρ και οδοντιατρεία θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν σύμφωνα με τον Rama

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 404 εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτημα για κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον ο Rama χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι τα κομμωτήρια, τα μπαρ, οι οδοντίατροι είναι οι τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν καθώς θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις για την εξάπλωση του COVID 19.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama, ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον των πολιτών, δήλωσε ότι για άτομα που έχουν διάφορες ασθένειες και επαναπατρίζονται, η θα καραντίνα γίνεται στο σπίτι, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο άλλους.

Σε άλλο σημείο ο Αλβανός Πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα.

Όσον αφορά επιχειρήσεις, όπως τα μπαρ, τις παμπ και τα κομμωτήρια, ο Rama υπογράμμισε ότι θα είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν. «Αυτό που είπα για τα κομμωτήρια ισχύει και για τα οδοντιατρεία αφού θεωρούνται επικίνδυνες εστίες, καθώς ένα μόνο μολυσμένο άτομο κινδυνεύει να διαδώσει τον ιό σε πολλούς άλλους. Οι χώροι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω κανένα μέρος που να άνοιξε τις επιχειρήσεις αυτές. Πολλές χώρες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σήμερα είχαμε μια σχεδόν τελική συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Διευθυντή του Οργανισμού Τεχνολογίας και Καινοτομίας και πιστεύω ότι αύριο θα έχουμε μια τελική απόφαση», σημείωσε ο Rama.

«Το είπα από την πρώτη μέρα και το έκανα ο ίδιος, ότι πρέπει να ζήσουμε σαν να έχουμε COVID-19. Μπορεί όλοι να είμαστε ασυμπτωματικοί και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιοι, προστατεύοντας τους άλλους και στηρίζοντας την Αλβανία και το σύστημα υγείας. Το «άνοιγμα» θα μας εκθέσει σε αύξηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων. Το ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί; Θα εξαρτηθεί από εμάς, οι επιθεωρητές, οι νόμοι και τα όργανα επιβολής του νόμου είναι σημαντικά, αλλά δεν αντικαθιστούν αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς. «Ο καθένας μας πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους», είπε ο Rama.

«Δεν υπάρχει κανένας για να σώσει ζωές, εκτός από εκείνους που βοηθούν για να σωθούν οι ζωές» συνεχίζοντας ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο διευρυμένο πακέτο, τα τουριστικά πρακτορεία επωφελούνται από το μπόνους των 400 χιλιάδων λεκ», προσθέτοντας ότι υπάρχουν 404 εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική εγγύηση και οι αιτήσεις συνεχίζονται»./ibna