Ελλάδα: Τη σταδιακή άρση των περιορισμών για τον Covid-19 ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός

Ελλάδα: Τη σταδιακή άρση των περιορισμών για τον Covid-19 ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός

Καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα τη Δευτέρα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα στα 2534, ενώ 136 άτομα έχασαν τη ζωή τους καθώς δύο ακόμη ασθενείς υπέκυψαν  από τον ιό τη Δευτέρα. Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι 43 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέχρι σήμερα, 65 άτομα έχουν εξέλθει συνολικά από τις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων για κορωνοϊό που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τους 66.090.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αποκάλυψε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας που συμβουλεύει την κυβέρνηση για το πώς να ανοίξει εκ νέου την οικονομία πρότεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των σχολείων.

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε επίσης ότι έχει υποβληθεί πρόταση για να ανοίξει ξανά σταδιακά και υπό όρους τα σχολεία ο πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να κάνει επίσημη ανακοίνωση σε τηλεοπτικό μήνυμα την Τρίτη στις 18:00.

Η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού θα ακολουθηθεί από ξεχωριστές ενημερώσεις από διαφορετικούς υπουργούς.

Ο καθηγητής Τσιόδρας είπε στη συνέχεια ότι η επόμενη φάση, όταν η κυβέρνηση θα χαλαρώσει μερικούς από τους περιορισμούς, θα είναι «πολύ δύσκολη», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων πρόληψης, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η προσωπική υγιεινή, θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι οι αρχές σχεδιάζουν να «επεκτείνουν περαιτέρω τους ελέγχους για τον κορωνοϊό» στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στα τρέχοντα επιδημιολογικά μοντέλα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας, ο καθηγητής Τσιόδρας αρνήθηκε ότι έχουν υπάρξει επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ελλάδα μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι οι εορτασμοί της 1ης Μαΐου στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στο πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, οι άνθρωποι θα μπορούν να βγουν έξω χωρίς να στείλουν μήνυμα SMS σε έναν κυβερνητικό αριθμό ή να έχουν μαζί τους ένα γραπτό έγγραφο που να αναφέρει το λόγο εξόδου από το σπίτι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα μέτρα για τον έλεγχο τυχόν αφίξεων ατόμων από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στους Κήπους επεκτείνονται έως τις 4 Μαΐου./ibna