Τουρκία: Σε τουλάχιστον 57 χώρες παρέδωσε υγειονομική βοήθεια

Τουρκία: Σε τουλάχιστον 57 χώρες παρέδωσε υγειονομική βοήθεια

Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει παραδώσει βοήθεια σε τουλάχιστον 57 χώρες σε όλο τον κόσμο ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

«Παρείχαμε υποστήριξη ιατρικού εξοπλισμού σε 57 χώρες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Ενώ συνεχίζεται ο εσωτερικός αγώνας για τη αντιμετώπιση του κορωνοϊού με καθολικό περιορισμό στην κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα, καραντίνες και κοινωνική απομόνωση, η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει ιατρική βοήθεια σε πολλές χώρες.

Η Τουρκία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει λάβει αιτήματα από 100 κράτη για βοήθεια σε ιατρικά εφόδια και προστατευτικό εξοπλισμό σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες κατά της πανδημίας, η Τουρκία παρέδωσε ιατρική βοήθεια στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, καθώς και σε βαλκανικά κράτη όπως τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο.

Μεταξύ άλλων, η Τουρκία έστειλε επίσης ιατρικές προμήθειες στις ΗΠΑ, την Κολομβία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλγερία, την Υεμένη, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Κιργιστάν, την Κίνα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Χωρίς να παραμελεί την Αφρική, η Τουρκία παρέδωσε επίσης βοήθεια στο Σουδάν, τη Γουινέα, τη Σομαλία, την Ουγκάντα, το Λεσότο και τη Μοζαμβίκη. Τα πακέτα βοήθειας περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως κιτ δοκιμών, ιατρικές μάσκες, προστατευτικές φόρμες, γάντια και απολυμαντικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mihail Murasko ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Fahrettin Koca για τα ιατρικά εφόδια που αγοράστηκαν από την Τουρκία.

Στις 13 Απριλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η χώρα του έχει παραδώσει βοήθεια σε δεκάδες χώρες για να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την πανδημία, προσθέτοντας ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Επικαλούμενος το ρητό, «Αν μπορείς να νιώσεις πόνο, είσαι ζωντανός, αν μπορείς να νιώσεις τον πόνο των άλλων, είσαι άνθρωπος», ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του μοιράζεται αυτό που έχει με όλους τους φίλους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια που προσέφερε σε πολλές χώρες και για τη «διεθνή αλληλεγγύη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας./ibna