Σερβία: Πιθανόν 5 με 19 Ιουλίου η διεξαγωγή των εκλογών

Σερβία: Πιθανόν 5 με 19 Ιουλίου η διεξαγωγή των εκλογών

Για τον Ιούλιο οδεύουν οι εκλογές στην Σερβία, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 5, 12 και 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, το αρχικό σχέδιο ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, αλλά πάντα με την ίδια πηγή, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν να πραγματοποιηθούν στις 26 Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του ιού, αποφασίσθηκε η αναβολή των εκλογών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, η προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, δεν ακυρώθηκε, αλλά τέθηκε σε παύση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την 41η μέρα από την ημερομηνία λήξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, κι έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει 39 μέρες συν 2 ημέρες «εκλογικής σιωπής».

Όσον αφορά το ερώτημα ποιος έχει δικαίωμα να κατέλθει στις εκλογές, η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας, έχει εγκρίνει 9 εκλογικούς συνδυασμούς μέχρι την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι μετά τη λήξη της.

Προς το παρόν, έχουν εγκριθεί οι συνδυασμοί, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Ένωση των Ούγγρων Voivodina, η Νίκη για τη Σερβία – Aleksandar Sapic, το Βασίλειο της Σερβίας, η Ενωμένη Δημοκρατική Σερβία, οι Συμφωνίες και ο συνασπισμός υπό τον Muamer Zukorlic.

Πριν από λίγες μέρες, ο αρχηγός του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών, Sergey Trifunovic, εξέπληξε μιλώντας για την ένταξη στο PSG, δηλώνοντας ότι το κίνημα θα μπορούσε πολύ καλά να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές «όποτε γίνονταν». Δήλωσε επίσης ότι είχε «βρει τα χρήματα» για να εγγραφεί το κόμμα και ότι θα συμμετείχε προσωπικά στη συλλογή των υπογραφών.

Ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος και ένας από τους αξιωματούχους του SzS, Miroslav Aleksic, επίσης απευθύνθηκε στο κοινό με μια δήλωση σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην απόφαση να κατέβει στις εκλογές. Ο Aleksic ισχυρίζεται ότι το SzS δεν έχει εξετάσει το ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές μέχρι τώρα, αλλά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αν οι εκλογές αναβληθούν έως το φθινόπωρο.

Η Σύνοδος του Σερβικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και όσον αφορά την αντιπολίτευση, ανακοινώθηκε η συμμετοχή βουλευτών που είναι μέλη του SzS, του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και εκείνων που συνασπίστηκαν γύρω από το συνασπισμό της Ενωμένης Δημοκρατικής Σερβίας, ο οποίος δημιουργήθηκε για να υπερασπιστούν από κοινού το συμφέρον των πολιτών. Θα είναι η πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδος μετά την καθιέρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν αναμένεται να αποφασιστεί η κατάργησή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το Κίνημα Dveri σήμερα θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο.

Όλοι οι βουλευτές θα φορούν μάσκες, γάντια και ειδικά γυαλιά, και οι διευθετήσεις των καθισμάτων θα είναι τέτοιες ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε πιθανή επαφή. Το σχέδιο είναι η σύνοδος να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη./ibna