Βαλκάνια: Τηλεδιάσκεψη Varhelyi με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 30 Απριλίου

Βαλκάνια: Τηλεδιάσκεψη Varhelyi με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 30 Απριλίου

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 30 Απριλίου, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Tanjug από τις Βρυξέλλες.

Αυτή η τηλεδιάσκεψη θεωρείται προετοιμασία για την επερχόμενη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.

Ο Varhelyi αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων τις θέσεις και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο κορυφής.

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ δηλώνουν ότι η Επιτροπή θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής στη διάσκεψη της ΕΕ και των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Επίτροπος αναμένεται να παρουσιάσει την υποστήριξη της ΕΕ για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να ανταποκριθούν στην κρίση COVID-19, αλλά επίσης να τονίσει ότι, δεδομένης της κρίσης, θα συνεχίσει να διαθέτει σημαντικούς πόρους στην περιοχή.

Ο Επίτροπος Varhelyi επίσης θα ενημερώσει τους υπουργούς από τα Δυτικά Βαλκάνια για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με ένα πακέτο οικονομικών επενδύσεων που στοχεύει στην ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και στην προσέγγισή του στην ΕΕ.

Παρόλο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο τον Μάιο σε μια συνάντηση ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, αναμένεται ότι αυτό το πακέτο θα περιμένει το φθινόπωρο και ότι η υποστήριξη της ΕΕ για την περιοχή θα επικεντρωθεί τώρα στην αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19./ibna