Διαβατήριο COVID-19 για τους τουρίστες στην Ευρώπη

Διαβατήριο COVID-19 για τους τουρίστες στην Ευρώπη

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Gary Cappelli δήλωσε μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού των κρατών μελών της ΕΕ τη Δευτέρα ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση ενός κοινού πρωτοκόλλου για ταξίδια και ένα είδος «διαβατηρίου COVID -19».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στον τομέα του τουρισμού, και με πρωτοβουλία του Κροάτη Υπουργού Τουρισμού, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Κροάτης Υπουργός Τουρισμού είπε ότι οι υπουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο για έξοδο από την κρίση και ότι μέσω ενός ταξιδιωτικού πρωτοκόλλου, το οποίο περιλαμβάνει μια πτυχή ασφάλειας και μία υγείας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινό έγγραφο, κάτι σαν «διαβατήριο COVID-19», το οποίο θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ κατά την αναχώρηση και την άφιξη των τουριστών.

«Πρέπει να επιτρέψουμε το άνοιγμα των συνόρων όσο μπορούμε, αλλά με ένα πρωτόκολλο για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε», δήλωσε ο Cappelli.

Τα ταξίδια θα περιλαμβάνουν επομένως οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, και επιμένοντας σε ένα κοινό πρωτόκολλο, ο Cappelli ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών.

Πρόσθεσε δε ότι ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση και την ενίσχυση ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως οι ιταλική και ισπανική, οι οποίες, όπως η Κροατία, των οποίων ο τουρισμός αποτελεί υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε συνάντηση υπουργών, ο Cappelli σημείωσε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της ΕΕ, απασχολεί σχεδόν το 12 τοις εκατό των εργαζομένων και είναι επίσης η τέταρτη κατηγορία εξαγωγών της ΕΕ της οποίας η κατανάλωση αποφέρει έσοδα άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Zurab Pololikashvili.

Ο Breton τόνισε ότι τα επείγοντα μέτρα και οι πόροι που διαθέτει η Επιτροπή πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να διατηρήσουν τη σταθερότητα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Προέτρεψε τα μέλη να επωφεληθούν πλήρως από αυτά και να παρέχουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν στους υπαλλήλους που επηρεάζονται περισσότερο από την τρέχουσα κατάσταση./ibna