Σλοβενία: Πρώτη περίπτωση λοίμωξης Covid-19 ανακαλύφθηκε με τυχαίο έλεγχο

Σλοβενία: Πρώτη περίπτωση λοίμωξης Covid-19 ανακαλύφθηκε με τυχαίο έλεγχο

Ως μέρος μιας εκστρατείας τυχαίων τεστ του πληθυσμού για COVID-19 που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ένα άτομο που δεν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί βγήκε θετικό για το νέο κορωνοϊό. Οι επιδημιολόγοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το άτομο και έχουν συμβουλεύσει όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί του να μείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Το άτομο είναι από τα βορειοανατολικά της χώρας, δήλωσε την Κυριακή ο Miroslav Petrovec, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής την Κυριακή.

Το άτομο υποβλήθηκε σε τεστ την Παρασκευή και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η μόλυνση βρίσκεται σε ύφεση, είπε ο Petrovec.

Οι επιδημιολόγοι επικοινώνησαν με το άτομο το Σάββατο και εντόπισαν τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή για να τους συμβουλέψουν αυτο-απομόνωση, δήλωσε ο Milan Krek, νέος επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIJZ), στο STA.

Ο Petrovec είπε στο STA ότι ήταν η πρώτη υπόθεση Covid-19 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ως μέρος της εκστρατείας δοκιμών σε όλη τη χώρα.

Δεν αποκαλύφθηκαν άλλες λεπτομέρειες λόγω των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτή η υπόθεση είναι ένα από τις οκτώ νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Τέσσερα καταγράφηκαν στην κεντρική Σλοβενία ​​(Λιουμπλιάνα και Medvode) και τρία στο Ljutomer, ένα από τα επίκεντρα του κορωνοϊού στα βορειοανατολικά.

Ένα άλλο άτομο εν τω μεταξύ είχε υποβληθεί σε τεστ στο παρελθόν ως μέρος της εκστρατείας τυχαίας δοκιμής ατόμων που γνώριζαν ότι νοσούν, έχοντας βγει θετικοί τον Μάρτιο, εξήγησε ο Petrovec.

Ενώ 3.000 άτομα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην εκστρατεία, 1.315 ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και 1.136 δοκιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Όπως είπε η κυβέρνηση στο Twitter, πραγματοποιήθηκαν 218 δοκιμές το Σάββατο και ο Petrovec είπε ότι η εκστρατεία συνεχίζεται και σήμερα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έως την Πέμπτη για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει επίσης να αναλυθούν τα δείγματα αίματος.

Ο Krek από την άλλη πλευρά επανέλαβε την άποψή του σχετικά με την ανάγκη να είναι προσεκτικοί στην ελάφρυνση των περιορισμών μετακίνησης, λέγοντας ότι ακόμα υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τον ιό.

Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της εκστρατείας τυχαίων δοκιμών, το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την ελάφρυνση των περιορισμών, δήλωσε ο Κρέκ, ο οποίος χθες διορίστηκε διευθυντής της NIJZ, εν αναμονή έγκρισης από κυβέρνηση./ibna