Ρουμανία: Επηρεάστηκε το ένα τρίτο της Οικονομίας από τον κορωνοϊό

Ρουμανία: Επηρεάστηκε το ένα τρίτο της Οικονομίας από τον κορωνοϊό

Ο Υπουργός Οικονομίας, Virgil Popescu,, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το ένα τρίτο της ρουμανικής οικονομίας, ιδίως τον τουρισμό και την αυτοκινητοβιομηχανία. Εξήγησε ότι μετά την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η Ρουμανία πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στους τομείς που είχαν δείξει τις δυνατότητές τους ακόμη και πριν από την κρίση, δηλαδή την ενέργεια, τη βιομηχανία πετροχημικών και την άμυνα. Οι ρουμανικές αρχές προβλέπουν ύφεση σχεδόν 2% το 2020 και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρουμανία θα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, με δημόσιο έλλειμμα να αντιπροσωπεύει το 7,5% του ΑΕΠ το 2020.

Επιπλέον, ο οργανισμός αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του κρατικού χρέους της Ρουμανίας σε BAA3 / A-3 για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος σε τοπικό και ξένο νόμισμα, και τροποποίησε την προοπτική για τη Ρουμανία από σταθερή σε αρνητική, ανακοίνωσε το Σάββατο, το Υπουργείο Οικονομικών. Η διατήρηση της βαθμολογίας δικαιολογείται από το ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, παρά το πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και από τη μέτρια θεσμική ικανότητα του ρουμανικού κράτους. Η αλλαγή της προοπτικής έλαβε  υπόψη τη διαρθρωτική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, που προκλήθηκε από την αύξηση του μακροπρόθεσμου χρέους μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2019 καθώς και την επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζετε ότι ο οργανισμός Fitch άλλαξε επίσης τη βαθμολογία για την προοπτική της Ρουμανικής οικονομίας, από σταθερή σε αρνητική, στις 17 Απριλίου./ibna