Κύπρος: Σύσκεψη για την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο

Κύπρος: Σύσκεψη για την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο

Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το πώς κινήθηκε η Δικαιοσύνη και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά την έκρυθμη αυτή περίοδο που διανύεται, έγινε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Προέδρου  του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας για σκοπούς απονομής της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης καταθέτοντας τη βούληση που υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Δικαιοσύνης για να επανέλθουν τα Δικαστήρια στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, σημείωσε πως αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο των Αποφάσεων που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία που απολαμβάνει η Δικαστική Εξουσία στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως «για τα της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό καθαυτό που έχει την αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα για τα της λειτουργίας του», υποδεικνύοντας πως «υπάρχει πλήρης σεβασμός στην πλήρη ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία».

Κατά τη σύσκεψη, όπως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε, έγιναν διάφορες συζητήσεις, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρωτοκολλητείων όσο και για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως η Κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε αυτά να τεθούν σε λειτουργία γρηγορότερα. Το ίδιο έγινε και για το θέμα της διεξαγωγής κάποιων ακροάσεων, είπε, ενώ πρόσθεσε πως «έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, για το οποίο ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέλαβε να ετοιμάσει μία πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας των πολιτών στα Πρωτοκολλητεία».

Κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ακόμη η απόφαση όπως συσταθεί μία Επιτροπή, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, περιλαμβανομένης και της Βουλής, με σκοπό να δοθούν τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη πως η εβδομάδα αυτή που διανύουμε, είναι εβδομάδα εξελίξεων. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί και το θέμα χαλάρωσης πιθανώς των μέτρων, και βεβαίως, υπό το πρίσμα των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα του χειρισμού των υποθέσεων και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, θα αποφασίσει πώς προχωρούμε».

«Πρόθεση, επιθυμία και βούληση όλων μας είναι να συνεχίσουν τα δικαστήρια να επανέλθουν στην ομαλότητα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και στον γρηγορότερο δυνατό χρόνο, γιατί είναι ουσιαστικός πυλώνας ενός κράτους δικαίου η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Υπουργός./ibna