Β-Ε: Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Dodik από εχθρός έγινε φίλος της ΕΕ

Β-Ε: Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Dodik από εχθρός έγινε φίλος της ΕΕ

Το πόσο ισχυρή είναι η επιθυμία των πολιτικών της Β-Ε να παραμείνουν στην εξουσία, φαίνεται από το παράδειγμα του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ο οποίος έκανε μια στροφή 180 μοιρών στις απόψεις του μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Πριν από λιγότερες από τρεις εβδομάδες, ο Dodik σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, όπως είχε κάνει προηγουμένως, ανέφερε ότι θεωρούσε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην οποία είναι μέλος του υψηλότερου πολιτικού τριμερούς σώματος, ένα «αδύνατο κράτος» στο οποίο ο σερβικός λαός ήταν αιχμάλωτος. Ως συνήθως, αναφέρθηκε στην απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ανεξαρτησία της, καθώς και την ενδεχόμενη συγχώνευση με τη Σερβία.

Αφού έφτασαν στην RS οι αποστολές πρώτων βοηθειών από τη Ρωσία και την Κίνα, ο Dodik άρχισε να επαινεί τους «αδελφικούς δεσμούς» με αυτές τις χώρες, αποφεύγοντας παράλληλα να αναφερθεί στη βοήθεια που προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ φαινομενικά δεν έστελνε καθόλου βοήθεια στην RS, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε λανθασμένο. Ενώ στο αεροδρόμιο στο Mahovljani, κοντά στη Μπάνια Λούκα, υποδεχόταν αεροπλάνα με ρωσική και κινεζική βοήθεια, ακόμη και εκείνα τα αεροπλάνα που έφεραν ιατρικά εφόδια που αγοράστηκαν με χρήματα των φορολογουμένων της Δημοκρατίας Σέρπσκα, παρέμεινε ασαφές γιατί αρνήθηκε να κάνει το ίδιο με τη βοήθεια από την ΕΕ.

Η εχθρότητα απέναντι στην ΕΕ έφτασε σε τέτοιο σημείο που σε μια συνέντευξή του είπε ότι «αν μπορούσε, δεν θα αγόραζε ποτέ τίποτα από την ΕΕ».

Τότε, ξαφνικά, έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα!

Αυτός που ήταν γνωστός ως αυτονομιστής είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η απόσχιση δεν υπάρχει στην ατζέντα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Όταν συζητείται, συζητείται μόνο σε κάποιο πιθανό, ίσως ακόμη και μακρινό μέλλον, εάν η Β-Ε δεν είναι επιτυχής στο υλοποίηση της έννοιας της συμφωνίας και του σεβασμού των απόψεών μας (RS)».

Πρόσθεσε δε ότι «όλοι στη Β-Ε» πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τότε ρητορική ότι «η RS δε χρειάζεται να ζητήσει από τη Β-Ε εάν θα αποχωρήσει επειδή οι πολίτες της θα εκφράσουν τη βούλησή τους σε δημοψήφισμα».

Μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξήγηση είναι οι απόψεις του απέναντι στην ΕΕ. Ο Dodik λέει τώρα ότι οι δηλώσεις του σχετίζονται στην πραγματικότητα με το γεγονός ότι η ΕΕ απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η ΕΕ παρείχε σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση του COVID-19. Λαμβάνοντας μέρος της βοήθειας από την ΕΕ την Κυριακή στη Μπάνια Λούκα, ο Dodik είπε ότι «η RS κοιτάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η υποστήριξη δεν σχετίζεται μόνο με τη βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό αλλά και σε χρήματα».

«Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας προς τη Β-Ε και ότι μέρος της θα καταλήξει στην RS. Είναι μια βοήθεια σε μια οικονομία της οποίας η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον ιατρικό τομέα», τόνισε ο Dodik.

Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν έχει ξεχάσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα και αυτό θα ενισχύσει την πεποίθησή μας για την ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αλληλεγγύη. Παρόλο που μερικές φορές πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν βοηθά, τώρα βλέπουμε ότι έρχεται βοήθεια και οι άνθρωποι στην RS πρέπει να είναι ευγνώμων», είπε ο Dodik.

Το ερώτημα είναι αν η αλλαγή στις απόψεις του Ντόντικ είναι αποτέλεσμα της παραδοχής ότι έκανε λάθος, κάτι που είναι απίθανο, ή της πίεσης που δέχεται εδώ και χρόνια λόγω των απόψεων και των δηλώσεών του. Προφανώς, κάποιος του είπε ότι αυτή τη φορά τράβηξε πολύ μακριά τη γραμμή./ibna