Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς σταδιακά και προσεκτικά

Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς σταδιακά και προσεκτικά

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού το Σαββατοκύριακο. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα σε 2517, ενώ 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία (89,6%) των ανθρώπων που πέθαναν αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή/και ήταν άνω των 70 ετών. Συνολικά, 46 ασθενείς ανακοινώθηκαν ότι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν επίσης υποκείμενα προβλήματα υγείας και/ή είναι άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 64 άτομα έχουν εξέλθει συνολικά από τις ΜΕΘ.

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 64.600 τεστ για τον κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να αυξηθούν καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αρχίσει σταδιακά να άρει τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνομιλίες με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και βασικούς υπουργούς το Σαββατοκύριακο για να οριστικοποιήσει ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υποβλήθηκαν προτάσεις από την ειδική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Το τελικό σχέδιο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικό διάγγελμα αυτή την εβδομάδα, πιθανώς την Τρίτη. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει τρεις φάσεις επανέναρξης έως τον Ιούνιο, όταν ο κρίσιμος τουριστικός τομέας πρόκειται να δώσει το προβάδισμα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

Σε πρώτη φάση μικρά καταστήματα λιανικής και ορισμένες υπηρεσίες θα ανοίξουν ξανά, ενώ η αίτημα για άδεια για έξοδο από το σπίτι θα καταργηθεί επίσης. Η επανέναρξη των καφέ και εστιατορίων θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αν και με προφυλάξεις ασφαλείας (δηλ. Ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών).

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι παρά τα ενθαρρυντικά δεδομένα σχετικά με τον περιορισμό του ιού στην Ελλάδα, οποιαδήποτε επανεμφάνιση του ιού θα σημάνει την επιστροφή των περιορισμών. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι αξιωματούχοι έχουν κατά νου και το άνοιγμα σχολείων και εστιατορίων.

Επιπλέον, μιλώντας κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης Τύπου το Σάββατο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να μπουν στον πειρασμό να βγουν έξω χωρίς λόγο, καθώς πλησιάζει η γιορτή της Πρωτομαγιάς. «Προκειμένου τα πράγματα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται θετικά, πρέπει να παραμείνουμε πλήρως προσεκτικοί», είπε.

Ο Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας ότι η «κοινωνική ευθύνη» έχει ύψιστη σημασία καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στη δεύτερη φάση της πανδημίας, στην οποία θα αρθούν ορισμένα μέτρα./ibna