Ρουμανία: Την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία μετά τις 15 Μαΐου, επιβεβαίωσε ο Orban

Ρουμανία: Την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία μετά τις 15 Μαΐου, επιβεβαίωσε ο Orban

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban με δηλώσεις του επιβεβαίωσε την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών μετά τις 15 Μάϊου και την ακύρωση της υποχρέωσης παροχής υπεύθυνης δήλωσης εξόδου, μετά από αυτήν την ημερομηνία.

«Ωστόσο, οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης πρέπει να γίνονται σεβαστοί και οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 3 ατόμων θα συνεχίσουν να απαγορεύονται προκειμένου να αποφευχθεί η σωματική επαφή”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης θα διενεργηθεί από τις ρουμανικές αρχές προκειμένου να παρουσιάσουν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να διανείμει δωρεάν μάσκες σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και σκέφτηκε να θέσει πλαφόν στην τιμή πώλησης αυτού του προστατευτικού εξοπλισμού.

O Orban δήλωσε επίσης σήμερα, ότι η συζήτηση είναι ξεκάθαρη πως δεν μπορεί να υπάρξει ξαφνική χαλάρωση, αλλά αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά, όπου ο επιδημιολογικός κίνδυνος είναι χαμηλότερος και με πολύ αυστηρά μέτρα, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος αξιολόγησης των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου χαλάρωσης περίπου δύο εβδομάδων, διάρκεια κατά την οποία εκδηλώνεται ο COVID-19. Αναφέρθηκε επίσης, στο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την συνεχή και συστηματική θερμομέτρηση των εργαζομένων όταν θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, και αν υπάρχει ένδειξη μεγαλύτερης θερμοκρασία των 37 βαθμών τότε ο εργαζόμενος δεν θα πηγαίνει στην εργασία του και θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος της υγείας του, ακόμη και με την χρήση τεστ για τον κορωνοϊό. Το ίδιο μέτρο μελετάται για τα αεροδρόμια και τα σχολεία./ibna