Ρουμανία: Η ξηρασία και τα περιοριστικά μέτρα απειλούν το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Ρουμανία: Η ξηρασία και τα περιοριστικά μέτρα απειλούν το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Adrian Oros δήλωσε την Πέμπτη, ότι η ξηρασία έχει ήδη επηρεάσει 3 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών στη νοτιοανατολική Ρουμανία, σχεδόν το ένα τρίτο των 9,5 εκατομμυρίων καλλιεργήσιμων εκτάσεων ( 2019). Αυτά τα προβλήματα αυξάνουν τις απώλειες που προκαλούνται από περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Adrian Oros.

Οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι σε εννέα περιοχές – Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Buzău, Constanta, Călăraşi, Vaslui, Iaşi και Botoşani – δεν έχει βρέξει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μόνο το 20% της γεωργικής γης στη Ρουμανία διαθέτει γεωργικά συστήματα άρδευσης, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για τη Βελτίωση της Γης.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους ανθρώπους εξηγώντας ότι υπήρχαν σημαντικά αποθέματα βόειου κρέατος και κοτόπουλου, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και λαχανικών λόγω της αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της κρίσης και του κλεισίματος του τομέα HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), ο οποίος κατανάλωνε μερικά από αυτά τα προϊόντα./ibna