Β-Ε: Η Παγκόσμια Τράπεζα άναψε το πράσινο φως για οικονομική ενίσχυση 36,2 εκατ. ευρώ

Β-Ε: Η Παγκόσμια Τράπεζα άναψε το πράσινο φως για οικονομική ενίσχυση 36,2 εκατ. ευρώ

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 36,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την Παρασκευή για να βοηθήσει τη χώρα να αποτρέψει, να εντοπίσει και να ανταποκριθεί στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η χρηματοδότηση καλύπτει ένα φάσμα παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη ζωών και βιοτικών πόρων συνολικά.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα συμπαραστέκεται στον λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης. Ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, καταφέραμε μέχρι τώρα να προετοιμάσουμε αυτό το αρχικό πακέτο για να βοηθήσουμε τη χώρα να αποτρέψει, να εντοπίσει και να ανταποκριθεί στην πανδημία και να παρέχει κοινωνική βοήθεια στις πιο ευάλωτες ομάδες», δήλωσε ο Emanuel Salinas, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Β-Ε και Μαυροβούνιο.

«Με το έργο BiH Emergency COVID-19, οι αρμόδιες αρχές της χώρας θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις ικανότητες απομόνωσης σε νοσοκομεία, να αποκτήσουν νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας με αναπνευστήρες, να ιδρύσουν νέα εργαστήρια για έλεγχο και να προμηθεύσουν επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό και υλικό. Επιπλέον, περίπου 48.000 άτομα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημική κρίση θα λάβουν παροχές κοινωνικής πρόνοιας», σύμφωνα με τη δήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, το Εξωτερικό Γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Βοσνία είπε ότι εργάζεται για την προσαρμογή των υφιστάμενων δράσεων και χρηματοδότησης, ιδίως στον τομέα της υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές να ανταποκριθούν στα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, το οποίο περιλαμβάνει επίσης παροχή συμβουλών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κρίσης.

«Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία από τις μεγαλύτερες πηγές χρηματοδότησης και γνώσεων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνει ευρεία, γρήγορη δράση για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στην πανδημία. Αυξάνουμε την παρακολούθηση των ασθενειών, βελτιώνουμε τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και βοηθούμε τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Κατά τους επόμενους 15 μήνες, θα διαθέσουμε έως και 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτική στήριξη για να βοηθήσουμε τις χώρες να προστατεύσουν τους φτωχούς και τους ευάλωτους, να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων πόρων IDA σε επιχορηγήσεις ή εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα./ibna