Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ και των 6 χωρών των Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ στις 6 Μαΐου

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ και των 6 χωρών των Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ στις 6 Μαΐου

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή διάσκεψη με ηγέτες έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσε η Κροατική κυβέρνηση την Πέμπτη, μετά τη τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenković, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ) θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 6 Μαΐου, με την πλήρη σύνθεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ιστότοπό της.

Η συνάντηση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων είχε προγραμματιστεί νωρίτερα να διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ στις 6-7 Μαΐου, αλλά δεν θα μπορούσε να οργανωθεί φυσικά λόγω περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η Κροατία αναγνώρισε νωρίς τη σοβαρότητα της κατάστασης του κορωναϊού και ως χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε μια σειρά υπουργικών τηλεδιάσκεψης κρατών μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή απόψεων σε διάφορους τομείς, ιδίως την υγειονομική περίθαλψη, και για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων σε όλες τις πτυχές της κρίσης», σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ.

Κατά την τέταρτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες χαιρέτισαν τον ευρωπαϊκό ογηγό για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 15 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković χαιρέτισε την πρόοδο στην από κοινού προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, η οποία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξεύρεση μόνιμου μηχανισμού προμηθειών για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.

Ο Plenković ενημέρωσε για τα «μέτρα περιορισμού σε εθνικό επίπεδο, για το σχέδιο σταδιακής κατάργησής τους, καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία η κροατική κυβέρνηση απάντησε δυναμικά, με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη στήριξη της οικονομίας».

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία πολλών κρατών μελών, ο Κροάτης πρωθυπουργός «πρότεινε κοινά βήματα με στόχο το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες σύμφωνα με επιδημιολογικές συστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών που είναι αφιερωμένο στον τουρισμό».

Όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Plenković «υποστήριξε έναν αναθεωρημένο επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της κρίσης και να αποτελέσει βασικό μέσο για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών, ειδικά στα επόμενες χρόνια»./ibna