Σερβία: Ενίσχυση σε όλους τους συνταξιούχους με 100 ευρώ

Σερβία: Ενίσχυση σε όλους τους συνταξιούχους με 100 ευρώ

Ο Υπουργός Οικονομικών Sinica Mali δήλωσε ότι η Σερβία κατέβαλε προσπάθειες για να αγωνιστεί για κάθε θέση εργασίας και να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

«Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γίνει ποτέ. Καταλήξαμε σε ισχυρά και ολοκληρωμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας”, δήλωσε ο Mali στην Pink Television.

Όπως είπε εντός 12 ημερών, η Σερβία βγήκε με μέτρα για την υποστήριξη της οικονομίας μας, με 600,8 δισεκατομμύρια δηνάρια, που είναι το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας.

«Μόνο έξι χώρες έχουν καταφέρει τόσο μεγάλα μέτρα, μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως άλλη χώρα μια και η Σερβία”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της οικονομικής ισχύος το κράτος ήταν σε θέση να αντέξει το βάρος της κρίσης.

«Δεν θα είχαμε την  ευκαιρία γι’ αυτά τα μέτρα εάν δεν είχαμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν είχαμε τη δύναμη να στηρίξουμε την οικονομία μας με 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Mali.

Ο Υπουργός κάλεσε επίσης τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια.

«Και τότε, μαζί, αργά, καθώς τα σύνορα θα ανοίγουν, καθώς η οικονομία κινείται, θα δούμε αν θα αποφασίσουμε και εάν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμη κάπου αλλού», δήλωσε ο Mali.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα υιοθετήθηκαν από κοινού, με την «ενότητα και αλληλεγγύη».

«Αγωνιζόμαστε σε δύο μέτωπα, το ένα είναι ο αγώνας για την οικονομία και το άλλο για τη ζωή μας, είπε, προσθέτοντας ότι η Σερβία πετυχαίνει και στα δύο μέτωπα, χάρη κυρίως στον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Ο Mali είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μιλούν για την ανάγκη ανοίγματος της οικονομίας το συντομότερο δυνατόν, ενώ σημείωσε ότι ξένες εταιρείες από τη Γαλλία και τη Γερμανία ζητούν να μάθουν πότε θα αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία στη Σερβία λόγω των εταιρειών που εργάζονται εδώ.

Ο Mali είπε ότι τα μέτρα στήριξης στους πολίτες ήταν θετικά, διότι τα χρήματα αυτά, που δαπανήθηκαν, σίγουρα θα επιστρέψουν στη σερβική οικονομία.

«Θα εγκρίνουμε αύριο έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα και η πληρωμή του ελάχιστου εισοδήματος θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Υιοθετούμε επίσης το μέτρο χορήγησης 100 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο πολίτη της Σερβίας.  Θα χορηγήσουμε αυτόματα 100 ευρώ στον καθένα. Θα ξεκινήσουμε στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια θα δώσουμε την ευκαιρία στους υπόλοιπους ενήλικες πολίτες να υποβάλουν αίτηση εάν θέλουν 100 ευρώ», πρόσθεσε ο Mali./ibna