Κοσσυφοπέδιο: Τρεις διαδηλώσεις απαιτούν νέα εκλογική αναμέτρηση

Κοσσυφοπέδιο: Τρεις διαδηλώσεις απαιτούν νέα εκλογική αναμέτρηση

Σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων προγραμματίζονται από πολίτες για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η ομάδα ακτιβιστών “Replike” προσκάλεσε όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου απόψε στις 20:00 να διαμαρτυρηθούν, κάνοντας θόρυβο με διάφορα σκεύη, ζητώντας νέες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά το τέλος της πανδημίας του COVID-19.

Εν τω μεταξύ, στις 4 Μαΐου, με έναρξη τις 14:00 (τοπική ώρα), γίνεται πρόσκληση για συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την διενέργεια εκλογών. Η πρόσκληση αναφέρει ότι μετά το πέρας του νόμου για τον περιορισμό στις μετακινήσεις για την πρόληψη του COVID-19, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, «να βγουν όλοι στην εκδήλωση για την προστασία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

«Θέλουμε εκλογές και δεν επιτρέπουμε την κλοπή εξουσίας. Θέλουμε μια νόμιμη κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό του Κοσσυφοπεδίου. Μην αγνοείτε τη βούληση των πολιτών. Είναι για καλό! Είμαστε κουρασμένοι. Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αντιταχθούμε σε αυτήν την κλοπή εξουσίας», αναφέρετε επίσης στη δήλωση

Την επόμενη μέρα, 5 Μαΐου, στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται πρόσκληση για μια ειρηνική διαμαρτυρία στις 14:00 στην πλατεία Skanderberg. Οι δύο τελευταίες διαμαρτυρίες υποστηρίζονται από ακτιβιστές του κινήματος Vetëvendosje, παρά το γεγονός ότι ο νυν πρωθυπουργός, Albin Kurti, δήλωσε ότι δεν θα διοργανώσει διαδηλώσεις.

Επιπροσθέτως ο Albin Kurti είχε την Πέμπτη συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών του QUINT και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας ότι οι τελευταίες ενέργειες του Προέδρου Thaci είναι πέρα ​​από τη συνταγματική εντολή του και αντιτίθεται στη δημοκρατική τάξη.

Καταλήγοντας ο Albin Kurti  σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, παρακάμπτοντας τις πρόωρες εκλογές, έχει θυμώσει πάρα πολύ τους πολίτες./ibna