Ελλάδα: Κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται, καθώς οι ειδικοί προτρέπουν προσοχή

Ελλάδα: Κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται, καθώς οι ειδικοί προτρέπουν προσοχή

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε την Πέμπτη 55 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μεταναστών και προσφύγων. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα στους 2.463.

Το Υπουργείο ενημέρωσε ότι τουλάχιστον 28 περιπτώσεις έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέονται με ιδιωτική κλινική υγείας στην περιοχή του Περιστερίου της Αθήνας, κάτι που θεωρείται ότι οφείλεται σε αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού.

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 125, καθώς τέσσερις ακόμη ασθενείς επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη. Η συντριπτική πλειοψηφία (90,4%) των ανθρώπων που πέθαναν αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή/και ήταν άνω των 70 ετών.

Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία συνέχισε να μειώνεται, με 52 ασθενείς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέχρι σήμερα, 57 άτομα έχουν εξέλθει συνολικά από τις ΜΕΘ. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν επίσης ότι έχουν διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο πάνω από 59.200 δοκιμές για κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας – ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – είπε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαπλωθεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία και κλινικές, καθώς και σε κέντρα μεταναστών και προσφύγων.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, που αναμένονταν να λήξουν στις 27 Απριλίου, θα παραταθούν ως τις 4 Μαΐου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών. Τόνισε ότι οι περιπτώσεις και οι θάνατοι θα αυξηθούν στην επόμενη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η εξάπλωση του ιού παραμένει υπό έλεγχο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι τα μέτρα θα αρθούν κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος θα παρακολουθείται στενά και θα αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι η κοινότητα της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα θα παραμείνει υπό καραντίνα ως προφύλαξη έως τις 30 Απριλίου, αφού 150 τεστ στην περιοχή βρέθηκαν αρνητικά. Επιπλέον, 177 τεστ για κορωνοϊό στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου ήταν επίσης αρνητικές. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η καραντίνα στην κοινότητα της Μεσοποταμίας στην Καστοριά, στη Β. Ελλάδα, θα λήξει την Παρασκευή.

Τέλος, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας συζήτησαν τη χρήση μάσκας προσώπου από το ευρύ κοινό μόλις η κυβέρνηση αρχίσει να άρει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και άλλα μέτρα. Έκριναν ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών μέσων, σουπερμάρκετ, καταστημάτα κ.λπ.) θα πρέπει να συνιστάται στην επόμενη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, αρκεί να γίνεται σωστά.

Θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη σωστή χρήση των μασκών για να διασφαλιστεί ότι δεν προκαλείται ψευδής αίσθηση ασφάλειας από τη χρήση των μασκών από το ευρύ κοινό./ibna