Τουρκία: Από τα μπαλκόνια εορτάστηκε η Εθνική Μέρα της Κυριαρχίας και των Παιδιών

Τουρκία: Από τα μπαλκόνια εορτάστηκε η Εθνική Μέρα της Κυριαρχίας και των Παιδιών

Η Τουρκία γιόρτασε την Πέμπτη 23 Απριλίου την Εθνική Ημέρα της Κυριαρχίας και του Παιδιού καθώς και την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

Στις 21:00 οι πολίτες από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο Istiklal Marsi (Μάρτιος της Ελευθερίας) κραδαίνοντας τουρκικές σημαίες.

Κάθε χρόνο, την 23η Απριλίου γιορτάζεται με επίσημες τελετές σε εθνικό επίπεδο αλλά φέτος το σπίτι ήταν το επίκεντρο των εορτασμών λόγω της απειλής για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Τουρκία γιορτάζει κάθε χρόνο την πρώτη συγκέντρωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το 1920 με τελετές και επίσκεψη στο Anitkabir, το μαυσωλείο του Mustafa Kemal Ataturk’s ιδρυτή του Τουρκικού έθνους που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Απευθυνόμενος στο έθνος με την ευκαιρία της 23ης Απριλίου την Εθνική Ημέρα της Κυριαρχία και την Ημέρα του Παιδιού, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε: «Η 23 Απριλίου δείχνει την αξία που αποδίδει το έθνος μας στα παιδιά της και την εμπιστοσύνη της στη νεολαία, εκτός από το σημαντικότερο σύμβολο της δημοκρατίας, την εθνική βούληση και την κυριαρχία του έθνους. ”

Χαιρετίζοντας όλα τα παιδιά στην Τουρκία και τον κόσμο στις 23 Απριλίου, όταν η Τουρκία είναι περήφανη που έφτασε στα εκατό χρόνια των θεμελίων του κοινοβουλίου της, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι θυμάται τον Ghazi Mustafa Kemal Ataturk τον αρχηγό του Πολέμου της Ανεξαρτησίας , τον πρώτο ομιλητή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και ιδρυτή της Δημοκρατίας – καθώς και όλους τους μάρτυρες και τους Ghazi της Τουρκίας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Υπογραμμίζοντας ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία εγκαινιάστηκε με προσευχές ακριβώς πριν από έναν αιώνα στην Άγκυρα, λειτούργησε ως η έδρα του αγώνα που έδωσε το τουρκικό έθνος για ανεξαρτησία σε μια εποχή που η χώρα ήταν υπό κατοχή, ο Πρόεδρος Erdogan επεσήμανε ότι “η Δημοκρατία της Τουρκίας , ο τελικός εκπρόσωπος της ακολουθίας των κρατών μας που εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια, οικοδομήθηκε σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης”.

Σημειώνοντας επίσης την αρχή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ο Πρόεδρος Erdogan ευχήθηκε στον ισλαμικό κόσμο. Μετά την ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος  τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο,  τον Μάρτη της Ανεξαρτησίας, με παιδιά./ibna