Σερβία: Έφτασε πρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ

Σερβία: Έφτασε πρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ

Πρόσθετη βοήθεια για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Σερβίας με 100 συμπυκνωτές οξυγόνου, έφτασαν στη χώρα ως μέρος του πακέτου βοήθειας της ΕΕ.

Τα συμπυκνώματα αυτά προορίζονται για τη θεραπεία με οξυγόνο σε νοσοκομειακή θεραπεία, μειώνοντας το ποσοστό θνησιμότητας από υποξαιμία σε ασθενείς με διάγνωση Covid-19, δήλωσε το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και την UNOPS, συνεχίζουμε δραστηριότητες με στόχο την προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και υλικών που θα πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα και την καλύτερη φροντίδα των ασθενών σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την ένταξη και εθνική συντονιστής του IPA Jadranka Joksimović.

Τον Απρίλιο, η Σερβία έλαβε ήδη 800.000 προστατευτικές μάσκες, 300 ανέπαφα θερμόμετρα και 100 πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά κοντέινερ που εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρη τη Σερβία ως μέρος της υποστήριξης έκτακτης ανάγκης 15 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθετος ιατρικός εξοπλισμός αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστηρίων δοκιμής, των αναπνευστικών συσκευών και των μόνιτορ εντατικής θεραπείας.

«Με την υποστήριξή μας στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σερβία, βοηθάμε τους ιατρούς και τους ασθενείς. Μετά από τις μάσκες και τα ιατρικά κοντέινερ που στοχεύουν στην προστασία αυτών που βρίσκονται στην της πρώτης γραμμής της καταπολέμησης του κορωνοϊού, αυτό το μέρος της βοήθειας στοχεύει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, καθώς το οξυγόνο είναι ένα από τα βασικά μέρη της θεραπείας τους. Επιπλέον, αυτοί οι συμπυκνωτές μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης του κορωνοϊού, καθώς μπορούν γενικά να χρησιμοποιηθούν στην κλινική θεραπεία» δήλωσε ο Sam Fabrici, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι δεν πέρασε σχεδόν καμία μέρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση χωρίς να μεταφερθεί ή να αγοραστεί κρίσιμος ιατρικός εξοπλισμός από την ΕΕ και να δοθεί σε σερβικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και ευάλωτες κοινότητες.

«Είμαι περήφανος για την άμεση βοήθεια που παρέχουμε χάρη στο πακέτο έκτακτης ανάγκης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Σερβία, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που όλοι προσβλέπουμε τώρα είναι το τέλος αυτής της κρίσης, ώστε η Σερβία να επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινή ζωή και να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη – δήλωσε ο Fabrici./ibna