Ελλάδα: Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί για την α΄κατοικία

Ελλάδα: Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί για την α΄κατοικία

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των εκπροσώπων των θεσμών, σχετικά με την α΄κατοικία και το πτωχευτικό δίκαιο. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει συμβιβασμός κοντά στο τρίμηνο. Κι αυτό ούτως ώστε η κυβέρνηση να έχει διαθέσιμο χρόνο, ώστε να καταλήξει στο τελικό σχέδιο του νέου Πτωχευτικού και να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο. Άλλωστε, τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι θεσμοί δε συζητούν το ενδεχόμενο για παράταση άνω 1-2 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό. Συνεπώς, ζητούν να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια, κάτι το οποίο είναι πιθανό αυτή τη στιγμή, κατά τα φαινόμενα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, σε πρόγραμμα και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει μονομερείς ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση, μέρος της οποίας είναι το Πτωχευτικό, συνδέεται με την εκταμίευση 640 εκατ. Ευρώ από ANFA’s- SMP’s, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν απαραίτητα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, δημιουργείται δημόσιος φορέας που θα παίρνει τις πρώτες κατοικίες των πολιτών, εφόσον οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, ένας πολίτης ενδεχομένως να χρειαστεί να πουλήσει το σπίτι του στον προαναφερθέντα φορέα και κατόπιν να μείνει στη μέχρι πρότινος οικία του δίνοντας ενοίκιο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι εάν κηρυχθεί σε πτώχευση οφειλέτης με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ (προσαυξανόμενη έως 300.000 με σύζυγο και δύο τέκνα), θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την πρώτη κατοικία του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και να την μισθώσει από αυτόν.

Η μίσθωση θα γίνεται για 12 χρόνια. Εντός τριετίας μπορεί να ζητήσει επέκταση της μίσθωσης για 20 χρόνια. Μετά τη λήξη της εικοσαετίας αποκτά την κυριότητα./ibna