Σερβία: Ελεύθερα θα κινούνται οι πολίτες Σερβίας και Ουγγαρίας στη μεθόριο

Σερβία: Ελεύθερα θα κινούνται οι πολίτες Σερβίας και Ουγγαρίας στη μεθόριο

Οι πολίτες της Σερβίας και της Ουγγαρίας, που ζουν σε παραμεθόριες πόλεις και εργάζονται ή καλλιεργούν γη στη γειτονική χώρα, μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ομαλά από σήμερα, μετά την απόφαση και την συμφωνία των δυο γειτονικών χωρών.

Την συμφωνία επιβεβαίωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic και της Ουγγαρίας Péter Szijjártó κατά την διέλευση τους από το συνοριακό σημείο Horgoš .

Σύμφωνα με την συμφωνία επιτρέπεται στους πολίτες της Σερβίας και της Ουγγαρίας να εργάζονται εντός 50 χιλιομέτρων και η διέλευση μπορεί να γίνει από τα συνοριακά σημεία Horgoš – Reske, Kelebija – Tompa και Bački Breg – Hercegsanto.

«Οι πολίτες που μετακινούνται θα πρέπει να φέρουν δύο έγγραφα, μια κάρτα διαμονής και ένα πιστοποιητικό εργασίας στη γειτονική χώρα. Θα ελέγχονται για συμπτώματα και θα γίνεται θερμομέτρηση καθώς διασχίζουν τα σύνορα. Το μέτρο εγκρίθηκε όχι μόνο για την Ουγγαρία, αλλά για όλους στην περιοχή, αλλά εγκρίθηκε μετά από πρόταση φιλικής Ουγγαρίας» είπε ο Ivica Dacic.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, είπε ότι «όλα πάνε προς την ομαλοποίηση της κατάστασης» και ότι σύντομα θα ανοίξουν περισσότερες διασταυρώσεις για να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή.

«Ευχαριστώ την Ουγγαρία για τη βοήθεια με τις 200.000 προστατευτικές μάσκες, τις 10.000 στολές και για την οργάνωση της επιστροφής των ανθρώπων μας από το εξωτερικό. Έχουμε δείξει γι’ άλλη μια φορά ότι η συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας είναι η ισχυρότερη στην περιοχή – είπε ο Dacic.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, δήλωσε ότι όσο πιο γρήγορα η Σερβία ανακάμψει οικονομικά και ισχυροποιηθεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ουγγαρία.

«Όλες οι μεγάλες ουγγρικές εταιρείες, κι αυτά είναι καλά νέα, θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της οικονομίας στη Σερβία. Οι αναπτυξιακές επενδύσεις στη Voivodina θα συνεχιστούν, με 86 δισεκατομμύρια φιορίνια μέχρι τώρα. Συνεχίζεται η κατασκευή του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου – Βουδαπέστης και του ιδιαίτερα σημαντικού τμήματος Szeged – Subotica – Baja, καθώς και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς στην Ουγγαρία άνοιξαν πιστωτικά όρια για ουγγρικές εταιρείες που επενδύουν στη Σερβία» δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ./ibna