Ρουμανία: Έντονη κριτική σε Iohannis και Orban από την αντιπολίτευση

Ρουμανία: Έντονη κριτική σε Iohannis και Orban από την αντιπολίτευση

Έντονη είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis όσο και στην κυβέρνηση του Ludovic Orban για τους χειρισμούς τους στην κρίση που προκαλεί η πανδημία του COVID-19.

Ο Πρόεδρος του Pro Romania, Victor Ponta, επέκρινε σοβαρά το ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Iohannis δεν κάνουν τίποτα για τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19. Είπε ότι με αυτό το ρυθμό, η Ρουμανία θα χάνει 500 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά. «Ο ιός δεν θα μας σκοτώσει όλους. Αλλά αν μείνουμε στο σπίτι και δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία, αυτό θα μας σκοτώσει όλους », είπε ο κ. Ponta. Επιθυμεί λοιπόν να κατατεθεί πρόταση μομφής στις 16 Μαΐου, αμέσως μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να φύγει η κυβέρνηση Orban.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων (ALDE), Calin Popescu Tariceanu, ζήτησε την παρουσία του Πρωθυπουργού Ludovic Orban στο Κοινοβούλιο, στις 28 Απριλίου, για να παρουσιάσει έκθεση σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19 και τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα. Πράγματι, σύμφωνα με την απόφαση με την οποία το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στο Κοινοβούλιο μια τέτοια έκθεση κάθε 7 ημέρες, ή όποτε είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια ισχύος της έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Lucian Romașcanu, δήλωσε την Τετάρτη, ότι οι φιλελεύθεροι πρέπει να παραμερίσουν την υπερηφάνεια τους και να αποδεχθούν έναν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από τη διπλή κρίση, την οικονομική και την υγειονομική, που προκλήθηκε από την επιδημία του COVID-19./ibna