Σλοβενία: Απολύσεις 1000 υπαλλήλων από τον Όμιλο Gorenje

Σλοβενία: Απολύσεις 1000 υπαλλήλων από τον Όμιλο Gorenje

Ο Όμιλος Hisense Gorenje προέβη στην ανακοίνωση μαζικών απολύσεων. Στη Σλοβενία, 1000 άτομα αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους, ενώ συνολικά ο Όμιλος πρόκειται να απολύσει 2200 υπαλλήλους.

Την Τρίτη, η διοίκηση του Gorenje συγκάλεσε συνάντηση με την παρουσία ενός από τους επικεφαλής διευθυντές της εταιρείας, Chao Liu, του διευθυντή παραγωγής Tomaž Korošec, του προσωπικού και των εκπροσώπων του εργατικού συμβουλίου και του συνδικάτου, όπως μετέδωσε η TV Slovenia. Πληροφορήθηκαν σχετικά με την κακή οικονομική κατάσταση που προέκυψε λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Η παραγωγή στο Velenje σταμάτησε πριν από τρεις εβδομάδες, και εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Επιπλέον, ο αριθμός των παραγγελιών σημείωσε κατακόρυφη πτώση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου, το εργατικό δυναμικό σε ολόκληρο τον Όμιλο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2.200 υπαλλήλους, εκ των οποίων 1.000 θα είναι από το Velenje, 700 από την παραγωγή και 300 από το Hisense Gorenje Europe, με έδρα τη Λιουμπλιάνα.

«700 από αυτούς ανήκουν στο προσωπικό παραγωγής και άλλοι 300 στο προσωπικό υποστήριξης στη μονάδα μας. Ο λόγος είναι ο νέος κορωνοϊός. Μας συγκλόνισε. Όταν ξέσπασε αυτή η κρίση, ήμασταν προετοιμασμένοι για παραιτήσεις. Λάβαμε κυβερνητική βοήθεια, πιθανώς για να αποφύγουμε τις απολύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά τώρα, τα νέα για την απόλυση 2200 υπαλλήλων έχουν σκάσει σαν βόμβα», δήλωσε ο Žan Zeba, Πρόεδρος της Skei Gorenje.

Το Συνδικάτο εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια, ειδικά καθώς ο Κινέζος ιδιοκτήτης ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τηλεοράσεων στο Velenje. Η πρώτη διαβούλευση με τους υπαλλήλους σχετικά με τις απολύσεις θα γίνει μετά τις διακοπές της Πρωτομαγιάς.

Τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Hisense ανέλαβε τον Όμιλο Gorenje, 11.061 εργαζόμενοι απάρτιζαν το εργατικό δυναμικό, ενώ φέτος την 1η Απριλίου ο αριθμός ανερχόταν στους 9302.

«Αυτό αποτελεί ένα σοκ για την κοιλάδα Šaleška. Πρέπει να τονιστεί ότι ο ιός είναι πιθανώς μόνο η αφορμή και όχι η αιτία, διότι η κυβέρνηση ή το κράτος χορηγεί σεβαστά ποσά κρατικής ενίσχυσης στη μονάδα παραγωγής στο Velenje, επιδοτώντας επίσης το 80% του κόστους για όσους βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενίσχυσης. Γνωρίζουμε ότι οι απολύσεις ανακοινώθηκαν πολύ καιρό πριν, ότι υπήρξαν κάποιες και παλαιότερα και ότι η διοίκηση μεταφέρθηκε σε μια νέα εταιρεία στη Λιουμπλιάνα. Υποσχέθηκαν ανάπτυξη, υποσχέθηκαν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και υποσχέθηκαν ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής τηλεοράσεων στην Velenje, οπότε δεν είναι όλα εντάξει. Μπορώ μόνο να περιγράψω την τρέχουσα κατάσταση λέγοντας ότι τα ψάρια βρωμάνε από το κεφάλι, αλλά δυστυχώς καθαρίζονται από την ουρά, δηλαδή οι υπάλληλοι», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας συμβούλων Matej Lahovnik στο TV Slovenia. /ibna