OP/ED: Οι Βόρειοι έτοιμοι για νέα επίδειξη αλαζονείας και αδιαλλαξίας στην αποψινή τηλεσύνοδο κορυφής της ΕΕ

OP/ED: Οι Βόρειοι έτοιμοι για νέα επίδειξη αλαζονείας και αδιαλλαξίας στην αποψινή τηλεσύνοδο κορυφής της ΕΕ

Του Μιχάλη Ψύλου*

«Πάλι για χρήματα θα συζητήσουν. Με αυτό το πολύ παραδοσιακό ζήτημα θα ασχοληθεί σήμερα το απόγευμα η τέταρτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊό» γράφει σήμερα στο κύριο θέμα της η ναυαρχίδα του Γερμανικού Τύπου, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Απέφυγε βέβαια να προσθέσει τη λέξη… «Βρωμο-Νότιοι» … Πάλι για χρήματα θα ζητήσουν αυτοί οι …Βρωμο-Νότιοι .Εδώ το είχε ο συντάκτης του άρθρου ,αλλά συγκρατήθηκε. Να μην κατηγορηθεί και για ρατσισμό!

Τι αλλεργία πιάνει τους Γερμανούς αλλά και τους άλλους Βορειο-Ευρωπαίους όταν πρόκειται να ανοίξουν το ευρωπαϊκό σακούλι ,ακόμη και σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα όλος ο «πολιτισμένος» κόσμος. (Για την Αφρική και τον υπόλοιπο υποανάπτυκτο κόσμο ουδείς ασχολείται φυσικά). Δεν θέλουν οι Βόρειοι να ανοίξουν τον ευρωπαϊκό κορβανά ,λες και είναι δικός τους! Αυτοί διαφεντεύουν την Ευρώπη, αυτοί μοιράζουν την τράπουλα.

Να περιμένουν λοιπόν οι Νοτιοευρωπαίοι -μαζί και εμείς οι Έλληνες -κάτι παραπάνω από την αποψινή τηλε-σύσκεψη κορυφής των 27,πέρα από το ανεπαρκέστατο -και με όρους δανείου στο μεγαλύτερο μέρος του- πακέτο βοήθειας των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών;

Μια ματιά στον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο αρκεί για να μας πιάσει θλίψη… Το λέει κυνικά και η FAZ : «Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, αρκετά κράτη μέλη υπέβαλαν προτάσεις, αιτήματα και έγγραφα. Είναι απολύτως αδύνατο να διαμορφωθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ τους». Σε απλά Ελληνικά η γερμανική εφημερίδα μας λέει να κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι. Ούτε φυσικά λόγος για ευρωομόλογα ή κορωνο-ομόλογα ή κοινή διαχείριση του χρέους. Τι πειράζει άλλωστε; Έχει ο καιρός! Η καμπύλη των θυμάτων του κορωνοϊού ισιώνει. Και έρχεται και καλοκαίρι, Νάναι καλά η ζέστη και αλίμονο στον κορωνοϊό! Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn απηύθυνε δραματική έκκληση στη Γερμανία και στις άλλες χώρες του Βορρά να συναινέσουν στη λύση των «ομολόγων ανάκαμψης». Αλλά εκπρόσωπος της Ε.Ε. ξεκαθάρισε χθες πως «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση άμεσα –πρόοδος ίσως σημειωθεί μέχρι τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο» .Τι σας έλεγα; Καλοκαίρι και βλέπουμε…

Αλλά για να σοβαρευτούμε. Στην προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, περιμέναμε σήμερα -στη σύνοδο κορυφής των ηγετών να δούμε κάποιες γενναίες λύσεις. Αντ’` αυτών βλέπουμε τους Βόρειους να μας λοιδωρούν και πάλι. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.Και ας έχουν χάσει από τότε τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη μόνο… «Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα χρειάζεται πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει η FAZ. « Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι αν δεν ξέρουν τι χρήματα χρειάζονται, δεν πρέπει να μιλάμε για αριθμούς… Η Ισπανία μιλάει για 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια το βάρος της κρίσης του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σε τελική ανάλυση, δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στην πανδημία και τις σχετικές προσπάθειες για τον περιορισμό της. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει προειδοποιήσει πολλές φορές να μην δεσμευτούμε πολύ νωρίς. Το ερώτημα της χρηματοδότησης δεν μπορεί να απαντηθεί με μία λύση που να φαίνεται ελκυστικής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte εξακολουθεί να απαιτεί κατηγορηματικά τέτοια κοινά ομόλογα, η καγκελάριος Merkel το αποκλείει κατηγορηματικά».

Συγγνώμη αν κούρασα προβάλλοντας τι λέει ο Γερμανικός Τύπος. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε πώς σκέφτονται οι Βόρειοι, για να αντιδράσουμε αναλόγως! Και όχι φυσικά με ευχολόγια και παρακάλια πίσω από την κουρτίνα. Οι διαφωνίες είναι ακόμα πολύ έντονες και κανείς δεν αναμένει ότι αυτή η σύνοδος θα είναι και η καταληκτική. Το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, το οποίο ξεκίνησε το 2007-2008 με την οικονομική κρίση και την λεηλασία του Νότου θα αυξηθεί. Γιατί απλά είναι πλέον σαφές και στους πιο ευρωπαϊστές: Ο Βορράς πλουτίζει λόγω της ενιαίας αγοράς και του ευρώ, αλλά από τον πλούτο αυτό δεν επωφελούνται όλοι οι εταίροι. Ακόμη και σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, όπως σήμερα.

Ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph,  Ambrose Evans-Pritchard το λέει πολύ καθαρά: «Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον της πιο δηλητηριώδους αναμέτρησης μεταξύ Βορρά και Νότου .Αλλά η όξυνση των ανισορροπιών και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που είναι απότοκος, αποτελεί ευλογία για τους λαϊκιστές, οι οποίοι θα μπορούν να ισχυριστούν ότι η Ευρώπη, που τους στερεί όλα τα όπλα ενάντια στον ολοένα και πιο αθέμιτο ανταγωνισμό από τον Βορρά, βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα των χωρών του Νότου».

Ο Arnaud Marès, στέλεχος της Citigroup και πρώην δεξί χέρι του Mario Draghi προειδοποιεί επίσης ότι «η κοινωνική συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχει πιεστεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί η ΕΕ και το ευρώ, να μην αντέξουν” προσθέτει και Αρνό Μαρέ, στέλεχος της Citigroup και πρώην δεξί χέρι του Mario Draghi.

Όπως λέει ο Pritchard βέβαια «εάν η ευρωζώνη και η Ε.Ε. καταρρεύσουν, ασφαλώς και οι χώρες του Βορρά θα υποφέρουν επίσης. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία οφείλουν τον πλούτο τους στην ύπαρξη της κοινής αγοράς, χωρίς να μιλήσει κανείς και για τις γεωπολιτικές συνέπειες: Το Βερολίνο πλέον δεν θα περιβάλλεται από συμμάχους, αλλά από χώρες που δεν θα είναι διατεθειμένες να συγχωρήσουν την αλαζονεία της Γερμανίας»./ibna

*Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος και πρώην Διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων