Β-Ε: Ο Yπουργός Aσφαλείας δρομολόγησε την απέλαση 10.000 μεταναστών

Β-Ε: Ο Yπουργός Aσφαλείας δρομολόγησε την απέλαση 10.000 μεταναστών

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας της Β-Ε για Θέματα Εξωτερικού, Slobodan Ujić, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του οργανισμού έχουν αρχίσει να καταρτίζουν μια λίστα 10.000 μεταναστών που θα απελαθούν από τη Β-Ε.

Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων ενεργεί κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Ασφάλειας στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε, Fahrudin Radončić.

«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία συμπλήρωσης ερωτηματολογίων για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες από όπου προέρχονται. Αυτό ισχύει κυρίως για άτομα από το Πακιστάν, την Αλγερία και το Μαρόκο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής. Μόνο πολίτες από τη Συρία δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία προς το παρόν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα», δήλωσε ο Ujić.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Υπηρεσία ζήτησε ήδη τη βοήθεια των πρεσβειών αυτών των χωρών για τον εντοπισμό αυτών των μεταναστών, αλλά ότι η προθυμία για συνεργασία ήταν χαμηλή.

Σύμφωνα με τον Ujić, οι περισσότερες πρεσβείες ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν βάση δεδομένων και ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους μόνο εάν κάποιος διαπράξει εγκληματική πράξη.

«Ωστόσο, εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας λίστας όλων εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες τους. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια περίπλοκη δουλειά, επειδή πολλοί δεν θέλουν να συνεργαστούν. Όμως, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε πάνε σε αυτό», είπε ο Ujić.

Ο υπουργός Radončić δήλωσε στο FTV την Τετάρτη ότι «η Β-Ε δεν θα είναι ‘χώρος στάθμευσης για την Ευρώπη’ για τους μετανάστες και ότι 10.000 από αυτούς θα απελαθούν από τη Β-Ε».

«Η θέση μου είναι σαφής· ζήτησα από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων να δημιουργήσει μια λίστα με 9-10 χιλιάδες παράνομους οικονομικούς μετανάστες για να δούμε πώς να τους απελάσουμε από τη Β-Ε. Θέλουμε να δούμε ποιος συναινεί στην εθελοντική απέλαση και τι να κάνουν με τους χιλιάδες εκείνους μετανάστες που δεν θέλουν να δείξουν το διαβατήριό τους, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε ποιοι είναι. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας που καταστρέφει τις ζωές των πολιτών μας», δήλωσε ο Radončić.

Τόνισε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν συμπεριλαμβάνονται σε πρώτη φάση επειδή αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ισχυρίστηκε επίσης ότι γνωρίζει ότι η απόφαση για την απέλαση δεν θα έχει καλή αποδοχή σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Β-Ε είναι απάνθρωπη.

«Όλοι αυτοί οι μετανάστες προέρχονται από χώρες που είναι πλουσιότερες από τη Β-Ε και πρέπει να απελαθούν. Αντί να μας δώσει χρήματα για να κρατήσουμε τους μετανάστες εδώ, η ΕΕ πρέπει να μας δώσει χρήματα για να τους απελάσουμε. Δεν είμαστε απάνθρωποι, αλλά τώρα θα έχουμε 40 – 50 χιλιάδες ανέργους και διατηρούμε 10.000 μετανάστες περιμένοντας την Β-Ε. Αυτό δεν θα είναι δυνατό», δήλωσε ο Radončić.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Ασφάλειας της Β-Ε πιστεύει ότι η κυβέρνηση του κάθε καντονιού  πρέπει να φροντίζει τους μετανάστες. Πρόσθεσε ότι το καντόνι Una-Sana δεν θα λάβει βοήθεια για να φιλοξενήσει μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας Lipa, επειδή το υπουργείο πιστεύει ότι αυτοί που προορίζονται για εκεί πρέπει να εγκαταλείψουν τη Β-Ε./ibna