Κροατία: Η κυβέρνηση εργάζεται για την εξομάλυνση της ζωής και της οικονομίας

Κροατία: Η κυβέρνηση εργάζεται για την εξομάλυνση της ζωής και της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković μίλησε στο τηλέφωνο την Τετάρτη το απόγευμα με τέσσερις Ευρωπαίους αρχηγούς κυβερνήσεων για να συζητήσουν λύσεις για την τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτελεί το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κροατίας.

Ο Plenković πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Αυστριακό Καγκελάριο Sebastian Kurz, τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban και τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Janša, ενημέρωσε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών που επιβλήθηκαν από πολλές χώρες σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, το οποίο είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα.

Στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής συζήτησης βρέθηκε και η συνάντηση κορυφής της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, αλλά αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Η διάσκεψη κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως εικονική εκδήλωση στο τέλος της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ της Κροατίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Την Πέμπτη το απόγευμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης της κορώνας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το βράδυ, ο Plenković δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων για τη σταδιακή επανενεργοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις. Κατά τον καθορισμό των σταδίων, δόθηκε προσοχή ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα στον αγώνα κατά του COVID-19, ενώ ταυτόχρονα να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες.

«Το πακέτο μέτρων θα είναι το επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη», δήλωσε ο Plenković, υπενθυμίζοντας ότι «τα περιοριστικά για την υγεία μέτρα μας έχουν επιτύχει αποτελέσματα, η εξάπλωση της επιδημίας έχει επιβραδυνθεί και ο αριθμός των θανάτων μέχρι στιγμής είναι σχετικά μικρός».

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζαμε την επιδημία, σε σχέση με πολλές χώρες, μπορεί να εκτιμηθεί ως πολύ καλός», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ξεκινά η «φάση της επανενεργοποίησης», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις – στις 27 Απριλίου, 4 Μαΐου και 11 Μαΐου./ibna