Η Ελλάδα προετοιμάζεται για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάιο

Η ελληνική κυβέρνηση θέτει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιό της για την απόσυρση ορισμένων από τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης που έχουν θεσπιστεί για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τοπικές αναφορές δείχνουν ότι η άρση των μέτρων κλειδώματος θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, ενώ άλλες λένε ότι θα μπορούσε να συμβεί από τις 10 Μαΐου.

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα επιτραπεί να ανοίξουν πάλι πολλά καταστήματα στις 4 Μαΐου. Αποκάλυψε ότι η άρση των περιορισμών θα ξεδιπλωθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ ο τουριστικός τομέας θα επιστρέψει στην επανεκκίνηση τον Ιούνιο.

Ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα θα είναι σταδιακή, ενώ η προστασία της δημόσιας υγείας θα παραμείνει η κύρια προτεραιότητα. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για το ευρύ κοινό έως τις 27 Απριλίου τουλάχιστον.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ξανά, έστω και εν μέρει. Παραμένει ασαφές, ωστόσο, τι θα συμβεί με τα σχολεία.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό να είναι 2408. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊός παρέμεινε αμετάβλητος στους 121.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας – ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει προσεκτικά καθώς ο ρυθμός μετάδοσης (Ro) είναι πολύ κάτω από το 1 στην Ελλάδα, ενώ προληπτικά μέτρα, όπως θα ισχύσει η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο αντίκτυπος κάθε περιορισμού που θα αρθεί θα παρακολουθείται στενά από εμπειρογνώμονες σε εβδομαδιαία βάση, για να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού και ότι η έκθεση στον ιό είναι σταδιακή και παρατεταμένη.

Τέλος, μέσα στις επόμενες 48 ώρες, εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας θα αποφανθούν επίσης για την πιθανή επαναλειτουργία των σχολείων, αποκάλυψε ο καθηγητής Τσιόδρας./ibna