Βαλκάνια: Έγκριση 740 εκατ. ευρώ για χώρες των Βαλκανίων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Βαλκάνια: Έγκριση 740 εκατ. ευρώ για χώρες των Βαλκανίων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για ένα πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) 740 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να βοηθηθούν ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρόταση αποτελεί μια σημαντική απόδειξη αλληλεγγύης της ΕΕ προς τις χώρες αυτές, σε μια περίοδο κρίσης άνευ προηγουμένου, καθώς είναι προτεραιότητα της στρατηγικής της “Team Europe” μιας ισχυρής και στοχευμένης δράσης της ΕΕ για την υποστήριξη των προσπαθειών αυτών των χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση, μετά από μια προκαταρκτική αξιολόγηση των χρηματοδοτικών αναγκών, προβλέπει την κατανομή των κονδυλίων της ΜΧΣ, στην Δημοκρατία της Αλβανίας 180 εκατομμύρια ευρώ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 250 εκατομμύρια ευρώ, στο Κοσσυφοπέδιο 100 εκατομμύρια ευρώ, στο Μαυροβούνιο 60 εκατομμύρια ευρώ και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 160 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης άλλες πέντε χώρες, Γεωργία, Ιορδανία, Μολδαβία, Τυνησία και Ουκρανία, θα ενισχυθούν από την μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, ανεβάζοντας τις χώρες σε 10.

Ο Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι «Η υποστήριξη των γειτόνων μας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης για να διατηρηθεί ολόκληρη η περιοχή σταθερή. Ως μέρος της παγκόσμιας ανταπόκρισης της ΕΕ στην πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να βοηθήσουμε τις γειτονικές μας χώρες να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις της. Αυτά τα «προγράμματα ΜΧΣ κρίσης» θα βοηθήσουν 10 χώρες στη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην προστασία του λαού και των εταιρειών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο Paolo Gentiloni, από την πλευρά του σημείωσε ότι «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να σταματήσει στα σύνορα της Ένωσης μας. Επειδή σε αυτήν την παγκόσμια κρίση, στεκόμαστε ή πέφτουμε μαζί. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να βοηθήσει δέκα από τους γείτονές μας στον αγώνα τους κατά του κορωνοϊού. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν γρήγορα σε αυτό το σημαντικό πακέτο.»

Τα κεφάλαια της ΜΧΣ θα διατεθούν για 12 μήνες με τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσουν αυτές τις χώρες να καλύψουν τις άμεσες, επείγουσες χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Μαζί με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα κεφάλαια μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη δημιουργία χώρου που θα επιτρέψει την κατανομή πόρων για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας κορωνοϊού. Αυτό το μέσο παραμένει επίσης διαθέσιμο για άλλες επιλέξιμες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών.

Η πρόταση της Επιτροπής υπόκειται στην έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης αυτής της στήριξης, η Επιτροπή βασίζεται στη συνεργασία των συν-νομοθετών για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση της πρότασης.

Μετά την έγκριση της πρότασης, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εκπληρώσει την πρώτη δόση όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την έγκριση της απόφασης ΜΧΣ και μετά τη συμφωνία για ένα μνημόνιο συμφωνίας με κάθε χώρα εταίρο. Η δεύτερη δόση θα μπορούσε να εκταμιευθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ή το πρώτο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα πολιτικής που επισυνάπτονται σε αυτήν έχουν εφαρμοστεί εγκαίρως./ibna