Μαυροβούνιο: Η θεραπεία για τον COVID-19 στο βυθό της Αδριατικής

Μαυροβούνιο: Η θεραπεία για τον COVID-19 στο βυθό της Αδριατικής

Ο καθηγητής Herman Erlich από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Bergakademie Freiberg στη Γερμανία υποστηρίζει ότι το Μαυροβούνιο διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή φυσικών αντί-ιικών και αντιβακτηριδιακών φαρμάκων που μπορούν να παρασκευαστούν από ένα «χρυσό σφουγγάρι», το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό για τη θεραπεία του COVID- 19.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα συστατικά των σπόγγων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, ο Δρ. Erlich απαντά πως όντως μπορούν.

Ο Δρ. Erlich ισχυρίζεται ότι σφουγγάρια με εξαιρετική ικανότητα να αμύνονται από ιούς και βακτήρια ζουν στην Αδριατική Θάλασσα.

Επισημαίνει ότι υπάρχει μια υποβρύχια δεξαμενή τεχνητά κατασκευασμένων σπόγγων. Επιστήμονες από τη Δρέσδη μελετούν την αντοχή του σφουγγαριού σε όλες τις βιολογικές αιτίες της νόσου.

Ο καθηγητής Herman Erlich εξηγεί ότι αυτό το σφουγγάρι δεν είναι πολύ «επιλεκτικό» όταν πρόκειται για φαγητό, αλλά τρώει ό, τι κυκλοφορεί στο νερό. Ωστόσο, το σφουγγάρι είναι σε θέση να σκοτώνει ιούς και βακτήρια χωρίς πρόβλημα, αν και δε διαθέτει ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα και όταν τραυματιστεί, εμποδίζει ιούς και βακτήρια να εισέλθουν στην ανοιχτή του πληγή, προκαλώντας μια χημική αντίδραση με τη δημιουργία αλλοιωμένων αμινοξέων.

«Παρά τις εξαιρετικές βιολογικές τους δραστηριότητες, η περιορισμένη παροχή από φυσικές πηγές εμπόδισε την ανάπτυξη της θεραπείας που βασίζεται σε άθικτους δευτερεύοντες μεταβολίτες από σπόγγο. Το κύριο επιστημονικό ενδιαφέρον για το σφουγγάρι Verongiida έγκειται στις βιο-δραστικές βρωμοθυροσίνες και τα παράγωγά τους», εξηγεί ο Δρ. Erlich.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανικές πηγές πρέπει συχνά να συλλέγονται σε τεράστιες ποσότητες για να παρέχουν τα απαραίτητα αποθέματα για τη βιομηχανία.

«Η αναπαραγωγή των θαλάσσιων σπόγγων θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατάλληλη εναλλακτική λύση στο οικονομικό πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση ότι οι οργανισμοί εκτίθενται σε ευνοϊκή διαδικασία αναπαραγωγής», επισημαίνει ο Δρ. Erlich.

Πρόσφατα μια ομάδα καθηγητών κατέγραψε πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας στο Κότορ για την αναπαραγωγή σπόγγων Aplysina aerophoba και Aplysina cavernicola.

«Το πλεονέκτημα του Aplysina aerophoba είναι το γεγονός ότι αυτό το σφουγγάρι δεν χρειάζεται να συλλέγεται σε μεγάλες ποσότητες για να διατεθεί στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, θα συλλέγονται 15 κιλά αποξηραμένων σφουγγαριών από 10 τετραγωνικά μέτρα για την απομόνωση 99 γραμμαρίων ισοφιστουρίνης», υπογραμμίζει ο Δρ. Erlich.

Παρόμοιες ποσότητες σπόγγων Verongiida αναμένεται να υπάρχουν στις θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας και της Κροατίας. /ibna

Με πληροφορίες από Cafe del Montenegro