Σλοβενία: Η κυβέρνηση ενέκρινε το δεύτερο πακέτο τόνωσης της οικονομίας

Σλοβενία: Η κυβέρνηση ενέκρινε το δεύτερο πακέτο τόνωσης της οικονομίας

Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων τόνωσης για να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού και έκανε κάποιες απαραίτητες αλλαγές στο πρώτο πακέτο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Janez Janša. Δεν ανέφερε το ακριβές ποσό των διαθέσιμων πόρων στο δεύτερο πακέτο, κάνοντας ωστόσο αναφορά για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αυτό, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο «οικονομικό μαξιλάρι» για να ξεπεράσει την πανδημία και να εξασφαλίσει ρευστότητα στην οικονομίας, είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Αναφερόμενος στο πρώτο πακέτο, αξίας συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ότι η κυβέρνηση επέκτεινε τον κύκλο των δικαιούχων από 300.000 σε ένα εκατομμύριο.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης δήλωσε μετά την κυβερνητική σύνοδο ότι οι αλλαγές στο πρώτο πακέτο διόρθωσαν τις ασάφειες και εισήχθησαν πρόσθετες λύσεις. Και τα δύο νομοσχέδια θα περάσουν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος από το κοινοβούλιο.

Το δεύτερο πακέτο θα συμβάλει στη διατήρηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας παρέχοντας εγγυήσεις κρατικού δανείου σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα “έως ένα συγκεκριμένο ποσό”.

Το πακέτο δημιουργεί μια επιπλέον πιθανή πηγή δανεισμού που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Janša. «Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιδημίας πρέπει να διατηρήσουμε τις υγιείς δυνατότητες της οικονομίας μας, και μέσω αυτού, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και μέσω αυτού, όλα τα ζωτικά στοιχεία ενός κράτους πρόνοιας».

Είπε ότι η κυβέρνηση αναζητούσε επίσης εσωτερικά αποθέματα. «Βρήκαμε ήδη κάτι σημαντικό. Τα έξοδα που προγραμματίστηκαν για την υπερβολική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Brdo, την οποία η πρώην κυβέρνηση κοστολόγησε στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα διαιρεθούν στα τέσσερα», δήλωσε ο Janša, αναφερόμενη στο κρατικό ξενοδοχείο κοντά στο Συνεδριακό Κέντρο Brdo, ενός από τους κύριους χώρους της επικείμενης προεδρίας της ΕΕ στη Σλοβενία ​​τον επόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα τρίτο πακέτο νομοθεσίας για τον μετριασμό της κρίσης θα μειώσει τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη. Το πακέτο έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου, είπε, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει μια ευκολότερη μετάβαση στην κανονική ζωή.

Όσον αφορά την επιδημία, είπε ότι η χώρα βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. Αν και κατάφερε να περιορίσει τη μετάδοση, ο ιός παραμένει στον πληθυσμό, είπε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θεσπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα θα αποδειχθεί λογική σε περίπου 10 έως 14 ημέρες.

Το δεύτερο κύμα χαλάρωσης μπορεί να αναμένεται μετά τις διακοπές της Πρωτομαγιάς, αλλά μόνο εάν αυτό θεωρείται λογικό βάσει των συνεχιζόμενων τεστ για COVID-19 και μιας γενικής δειγματοληπτικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο περιορισμός της μετακίνησης σε δήμους για ολόκληρο τον πληθυσμό θα μπορούσε να αρθεί εάν χρησιμοποιούνταν μια εφαρμογή παρακολούθησης επαφών, τουλάχιστον σε εθελοντική βάση, όπως πρότεινε η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, δήλωσε ο Janša.

Εμφανίστηκε επίσης επικριτικός απέναντι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι, αντί να διαβιβάζει στην κυβέρνηση τις παρατηρήσεις που έχει για τη νομοθεσία, τα κόμματα επέλεξαν να ξεκινήσουν «ανόητες επιθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» αναφορικά με τα νομοσχέδια που στάλθηκαν για εξέταση./ibna

Με πληροφορίες από The Slovenian Times