Ρουμανία: Τη διάθεση 10% του ΑΕΠ της ΕΕ για την οικονομική στήριξη των χωρών ζητά ο Tomac

Ρουμανία: Τη διάθεση 10% του ΑΕΠ της ΕΕ για την οικονομική στήριξη των χωρών ζητά ο Tomac

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαθέσει το 10 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο Πρόεδρος του PMP, Eugen Tomac.

Το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο σήμερα είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 1.600 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το 10 % του ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Λαϊκού Κινήματος (PMP) Eugen Tomac σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στόχος είναι να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που πλήττονται από την υγειονομική κρίση μέσω επιδοτήσεων, ανέφερε ο Tomac. Σε συνέχεια του αιτήματος της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για χρηματοδότηση με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών της Ε.Ε. και την αποτροπή της ύφεσης των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από εκείνες που ήταν πιο καλά προετοιμασμένες για την κρίση, η Γερμανία έδειξε την βούλησή της να συμμετάσχει στην απάντηση αλληλεγγύης της ΕΕ ότι ένα τέτοιο ταμείο χρηματοδότησης πρέπει να είναι προσωρινό.

Την περασμένη εβδομάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, υποστήριξε για άλλη μια φορά ένα σχέδιο ανάκαμψης, ένα σχέδιο  Marshall, με βάση τον ευρωπαϊκό πολυετή προϋπολογισμό, στον οποίο «η ενιαία αγορά και η πολιτική συνοχής είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Αυτό το σχέδιο Marshall για την οικονομική επανεκκίνηση της Ε.Ε. αναμένεται να συζητηθεί αύριο, 23 Απριλίου, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση./ibna