Στο προσκήνιο πλειστηριασμοί και νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στην Ελλάδα

Στο προσκήνιο πλειστηριασμοί και νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στην Ελλάδα

Σήμερα σε τεχνικό και αύριο σε υπουργικό επίπεδο συζητά η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, τόσο την παράταση του ισχύοντος νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και τη νέα εκδοχή του σχεδίου νόμου του νέου πτωχευτικού πλαισίου.

Ουσιαστικά, η Αθήνα ζητά  παράταση του ισχύοντος νόμου (προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έως το τέλος του 2020, ωστόσο οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν αρνηθεί. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει συμβιβασμός κοντά στο 3μηνο. Κι αυτό, ούτως ώστε η κυβέρνηση να έχει διαθέσιμο χρόνο, ώστε να καταλήξει στο τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού και να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο. Άλλωστε, τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει σε μεγάλο βαθμό αιτήματα τόσο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όσο και του ΣΕΒ προκειμένου να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο επιχειρείν, ιδίως για όσους έχουν βγει πιο ισχυροί από την κρίση.

Ενδεικτικό της σπουδής που δείχνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις είναι ότι στο σχέδιο που επεξεργάζεται υπάρχουν 176 άρθρα που αφορούν στις επιχειρήσεις και μόλις 6 που αφορούν στα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, κάποια φυσικά πρόσωπα θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια σε συγκεκριμένο φορέα του Δημοσίου και να πληρώσουν ενοίκιο για να παραμείνουν σε αυτά.

Αλλάζει η…κυριότητα

Επί της ουσίας, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αναμένεται να γίνει πιο «χαλαρός» σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της κήρυξης πτώχευσης από μια επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην όποια επίλυση του ζητήματος τον λόγο θα έχουν οι τράπεζες και τα funds και όχι οι μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρείας, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα,. Με τις νέες διατάξεις που εισάγονται, τα τραπεζικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αποκτούν ουσιαστικά κυριότητα για το τι μέλλει γενέσθαι για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών.

Το παραπάνω έχει να κάνει με το ότι θα μπορούν να τις οδηγούν σε πτώχευση, σε εκκαθάριση ή σε καθεστώς με όρους που θα επιβάλλουν οι ίδιες και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των μετόχων. Παράλληλα, θα βρίσκονται σε θέση να προχωρούν ακόμη και σε πώληση μιας επιχείρησης η οποία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλών της. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα της τμηματοποίησης των κερδοφόρων τμημάτων της και η συνακόλουθη πώληση αυτών  ή ακόμη και η εξαργύρωση περιουσιακών της στοιχείων./ibna