Ανταλλαγή ανακοινώσεων Τουρκικού και Ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ανταλλαγή ανακοινώσεων Τουρκικού και Ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, η Τουρκία αργά την Τρίτη επέκρινε τις δηλώσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας και τις δραστηριότητες γεώτρησης.

«Η Ελλάδα, με τη σημερινή της δήλωση, για άλλη μια φορά επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές αντιλήψεις και την άρνηση δικαιωμάτων σχετικά με τα προβλήματα στην περιοχή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy στη δήλωση του.

Ο Aksoy επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, στους πόρους γύρω από το νησί», πρόσθεσε.

Ο Aksoy είπε επίσης ότι η πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι η μινιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνικού και ελληνοκυπριακού δίδυμου».

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Αιτία για την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στάθηκε η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών όπου αναφέρονταν η απερίφραστη καταδίκη της νέας εξαγγελθείσας παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί δια μέσου των νόμιμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

«Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή» σημειώνει η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα».

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά» καταλήγει η ανακοίνωση./ibna