Μείωση 4% του ΑΕΠ προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος φέτος

Μείωση 4% του ΑΕΠ προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος φέτος

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.

Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την Τρίτη ότι αυτό είναι το κύριο σενάριο της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση, το ΑΕΠ θα μειωθεί έως και 8%. Είπε ότι η εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 10% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2020 είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σκοτεινές εκτιμήσεις θα αποδειχθούν λανθασμένες.

Η ΤτΕ στηρίζεται στην αρχική της υπόθεση στην εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα θα διαρκέσουν 1,5 μήνα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αποτελεσματικότητα με την οποία οι αρχές της χώρας κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19

Ωστόσο, αναμένεται να πληγούν διάφοροι οικονομικοί τομείς. Ο τουρισμός και οι τομείς και οι υπηρεσίες γύρω από αυτόν θα πληγούν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.  Αυτοί οι τομείς αποτελούν περίπου το 10% του ΑΕΠ της Ελλάδας σε ετήσια βάση.

Σχολιάζοντας την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση υγείας που έχει διαδοθεί στην οικονομία, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στους ισολογισμούς τους μόλις τελειώσει η κρίση, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές που θα θέλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Οι δανειστές παροτρύνθηκαν να αξιολογήσουν σχολαστικά τα προφίλ των πελατών τους, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των συνεπειών από τον κορωνοϊό σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Ωστόσο, προέτρεψε επίσης την προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία μιας κακής τράπεζας – σε εθνικό ή σε επίπεδο ΕΕ – πρέπει να είναι στο τραπέζι, εάν η αγορά παραμείνει δυσλειτουργική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης επαίνεσε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι παρενέβη άμεσα για να παράσχει μια σειρά εργαλείων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης ρευστότητας./ibna