Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για τις Λοιμώδεις Ασθένειες του Μαυροβουνίου ενέκρινε στη συνεδρίασή του σήμερα τη χαλάρωση ορισμένων προσωρινών περιοριστικών μέτρων που είχαν θεσπιστεί για την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών.

Έπειτα από ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης, μετά από πρόταση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε από τις 19:00 τις καθημερινές, από τη 13:00 τα Σάββατα και από τις 11:00 τις Κυριακές έως τις 5:00 π.μ. την επόμενη ημέρα, θα ισχύει τώρα από τις 11:00 μ.μ. όλες τις ημέρες.

Καταστήματα λιανικής πώλησης τα οποία μέχρι στιγμής μπορούσαν να λειτουργούν μόνο με μερική απασχόληση, ενδέχεται να ανοίξουν από τις 07:00 έως τις 22:00 τις καθημερινές και τα Σάββατα στο μέλλον.

Το πράσινο φως δόθηκε για ατομικά αθλήματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε δημόσιους χώρους όπως τρέξιμο, τζόκινγκ, κ.λπ.

Καταργήθηκαν τα ειδικά μέτρα και οι απαγορεύσεις για τους κατοίκους του δήμου Tuzi. Οι πολίτες του Tuzi μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στην Ποντγκόριτσα, καθώς η Ποντγκόριτσα, το Tuzi και το Danilovgrad αντιμετωπίζονται ως ενιαία οντότητα.

Ο εθνικός συντονιστικός φορέας προειδοποιεί τους πολίτες ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά όλα τα ισχύοντα μέτρα.

Εγκρίθηκε ακόμη μια εβδομαδιαία έκθεση από την Επιχειρησιακή Ομάδα για τη Διαχείριση Δωρεών, στην οποία αναφέρεται ότι σχεδόν οκτώ μήνες μετά το άνοιγμα του λογαριασμού GIRO του Εθνικού Φορέα Συντονισμού για Λοιμώδη Νοσήματα, από τη χώρα και το εξωτερικό έχουν κατατεθεί σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Η τρίτη έκθεση υπολοίπου λογαριασμού και εκταμίευσης αναφέρει ότι μέχρι τις 21 Απριλίου, στις 9:00 π.μ., είχαν καταβληθεί 7.771.663,60 ευρώ και 75.971,72 $ στον λογαριασμό του Εθνικού Φορέα Συντονισμού, ενώ ότι οι εκροές ανήλθαν στα 1.719.023,33 ευρώ.

Το υπόλοιπο λογαριασμού στις 21.04 στις 9:00 ήταν 6.052.640,27 € και 75.971,72 $.

Με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Φορέα Συντονισμού, τα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν σύμφωνα με τα αιτήματα των δωρητών, για την επείγουσα προμήθεια υγειονομικού υλικού και τροφίμων για τον ευάλωτο πληθυσμό, καθώς και για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού κατόπιν αιτήματος του Ιατρικού Προσωπικού Κρίσεων και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. /ibna