Ρουμανία: Συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Iohannis για την αξιολόγηση των μέτρων για τη διαχείριση της επιδημίας του COVID-19

Ρουμανία: Συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Iohannis για την αξιολόγηση των μέτρων για τη διαχείριση της επιδημίας του COVID-19

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, μια νέα συνάντηση, προκειμένου να αξιολογήσει τα μέτρα για τη διαχείριση της επιδημίας του COVID-19. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban και αρκετοί υπουργοί. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι μετά τις 15 Μαΐου, οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις αρχές θα μπορούσαν να αρθούν, εάν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων. Ο Klaus Iohannis επέκρινε την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Matei Balș που είδε το φως της δημοσιότητας και προβλέπει ότι άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που σεβαστήκατε τα μέτρα που επέβαλαν οι αρχές. Είμαι πολύ χαρούμενος που διαπιστώνω ότι όλοι καταφέραμε να κάνουμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, ο καθένας από εμάς να μείνει στο σπίτι του και να γιορτάσει την Ανάσταση, όσο καλύτερα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ευχαριστώ επίσης, τις εκκλησίες, τους ιερείς που συνέβαλαν σημαντικά [σε αυτή την προσπάθεια]. Ευχαριστούμε επίσης, τις αρχές που ήταν παρούσες, και οι οποίες μπόρεσαν να παρέμβουν όταν αυτό ήταν απαραίτητο και να βοηθήσουν τους ανθρώπους όπου χρειαζόταν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που προσήλθαν στην εργασία τους και συνεργάστηκαν άριστα.

Ωστόσο, σε αυτό το πολύ γενικό πλαίσιο, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα σαφώς αρνητικού χαρακτήρα και θέλω να καταδικάσω αυτά τα βίαια επεισόδια, που ήταν λίγα αλλά πολύ ορατά. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν κατάλαβαν γιατί οι κανόνες έπρεπε να γίνουν σεβαστοί και η αστυνομία και η χωροφυλακή όφειλαν να παρέμβουν. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες βίαιες διαδηλώσεις, διότι αυτή η πανδημία δημιουργεί προβλήματα για όλους μας. Είναι πολύ σαφές ότι όταν παραβιάζεται ο νόμος, πρέπει να δράσουμε γρήγορα, σταθερά και ξεκάθαρα.

Είναι καιρός να σκεφτούμε αυτό που αποκαλούμε σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων, το οποίο θα εφαρμοστεί όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Το ισχύον διάταγμα λήγει στις 15 Μαΐου. Μετά τις 15 Μαΐου, εάν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των θανάτων, αν σεβαστούμε τα μέτρα και όλα πάνε καλά, είναι σαφές ότι μπορούμε να εισέλθουμε σε μια φάση χαλάρωσης.

Αυτή η χαλάρωση θα γίνει σταδιακά. Δεν θα υπάρξει ξαφνική χαλάρωση επειδή ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με ορισμένους περιορισμούς.

Αυτά τα θέματα αποφασίζονται βάσει επιστημονικών και ιατρικών αποφάσεων και θα συζητηθούν λεπτομερώς με τους ειδικούς. Με αυτούς που ασχολούνται με τη διαχείριση της επιδημίας και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθούν στο κοινό.

Στο οικονομικό μέτωπο, όπου λειτουργεί ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομίας θα προβεί σε δηλώσεις.

Προέκυψε μια ιδέα που προκάλεσε πολύ άγχος. Κάποιος πρότεινε ένα ακραίο μέτρο. Άτομα δηλαδή άνω των 65 ετών να τεθούν σε καραντίνα και να μεταφερθούν ακόμη και σε ορισμένους χώρους καραντίνας. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, δεν καταλήγουμε σε τέτοια ολοκληρωτικά μέτρα. Το λέω αυτό ξεκάθαρα στους ηλικιωμένους. Μείνετε ήρεμοι. Κανείς δεν σας επιβάλλει απάνθρωπα πράγματα. Τέτοια σχέδια προκαλούν πανικό και ο πανικός είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε τη ρουμανική οικονομία και χρειαζόμαστε ένα σχέδιο.

Η χαλάρωση σημαίνει ότι οι αρχές θα συμμετέχουν λιγότερο στη ζωή του καθενός και θα είναι δική σας η ευθύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος./ibna