Β-Ε: Διαμάχη ξέσπασε για το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο σερβικό χωριό Lipa

Β-Ε: Διαμάχη ξέσπασε για το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο σερβικό χωριό Lipa

Παρά τις διαμαρτυρίες των Σέρβων στην Ομοσπονδία Β-Ε, ειδικά εκείνων που είχαν σπίτια στο χωριό Lipa, στο καντόνι της Una-Sana (USC), η αστυνομία ξεκίνησε τη μεταφορά μεταναστών σε αυτό το χωριό. Πρόκειται για κέντρο υποδοχής που άνοιξε πρόσφατα και βρίσκεται μεταξύ των Bihać και Bosanski Petrovac. Πριν από τον πόλεμο του ’92 -’95, το χωριό κατοικούταν από Σέρβους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους έφυγε στο τέλος του πολέμου και βρήκε καταφύγιο στη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ομοσπονδίας Β-Ε να ιδρύσει στρατόπεδο υποδοχής για μετανάστες σε αυτό το χωριό, οι πρώην κάτοικοί του δήλωσαν ότι περίμεναν 25 χρόνια από την κυβέρνηση να επισκευάσει κάποιες βασικές υποδομές για την επιστροφή τους, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τώρα, σε μόλις ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης, όλες οι συνθήκες διαβίωσης έχουν αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων διαδικτύου και τηλεφώνου.

«Η κατασκευή ενός κέντρου μεταναστών στο Σερβικό χωριό Lipa κοντά στο Bihać είναι ένα μήνυμα ότι οι Σέρβοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ομοσπονδία της Β-Ε», δήλωσε ο Σέρβος βουλευτής στη Βουλή των Λαών του Κοινοβουλίου του FBiH, Goran Broćeta.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «το γεγονός ότι οι αρχές της FBiH κατάφεραν να κατασκευάσουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έναν αστικό οικισμό για μετανάστες στο σερβικό χωριό Lipa είναι μια σαφής ένδειξη ότι είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν πρόκειται για τον σφετερισμό και καταστροφή Σέρβων ακίνητο στο FBiH».

Σημειώνει ότι, από την άλλη πλευρά, μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι επαναπατριζόμενοι σε όλη την Ομοσπονδία της Β-Ε δεν θα συμπεριληφθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

«Κατά τα λεγόμενά τους, το κέντρο υποδοχής είναι ο πιο ανθρωπιστικός καταυλισμός για τους μετανάστες μέχρι στιγμής, οπότε δικαίως μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι θα είναι μια μόνιμη λύση. Ωστόσο, στους ανθρώπους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν εκεί, ενώ οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε τι θα φέρει το αύριο και αν το Drvar, το Grahovo ή το Glamoč γίνουν νέοι χώροι για να φιλοξενήσουν μετανάστες, για να σπάσουν τελικά το πιο ομοιογενές σερβικό έδαφος στο FBiH», υπογραμμίζει ο Broćeta.

«Δεν θα τους αφήσουμε ύπουλα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση στη Β-Ε», πρόσθεσε ο Broćeta.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι το κέντρο υποδοχής Lipa κοντά στο Bihać είναι έτοιμο για την υποδοχή έως και 1.000 μεταναστών και προσφύγων./ibna