Οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τους περιορισμούς του Πάσχα για τον COVID-19, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση

Οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τους περιορισμούς του Πάσχα για τον COVID-19, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση

Η συμμόρφωση με τους έκτακτους περιορισμούς στην κυκλοφορία ήταν υψηλή σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι Έλληνες πειθάρχησαν στους περιορισμούς και πέρασαν τη μέρα τους σε στενό οικογενειακό κύκλο και ψήσιμο αρνιού σε βεράντες και μπαλκόνια για το παραδοσιακό Πασχαλινό γεύμα. Πολύ λίγες παραβάσεις αναφέρθηκαν, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε κάποια συμφόρηση κατά μήκος των παράκτιων περιπάτων την Κυριακή.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τήρησε τους κανόνες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ορισμένων περιορισμών να αρθούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Τοπικές αναφορές δείχνουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι η συμμόρφωση με τους περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα ήταν ικανοποιητική.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπευθυνότητα στην τήρηση των κανόνων έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί τουλάχιστον έως τις 27 Απριλίου, έως ότου τα μέτρα συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει προσεκτικά μια σταδιακή άρση μέτρων».

Τη Δευτέρα του Πάσχα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα σε 2.245.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι τώρα 116, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Πάνω από το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή ήταν άνω των 70 ετών.

Συνολικά 61 ασθενείς βρίσκονται συνδεδεμένοι σε αναπνευστήρα στην εντατική θεραπεία. Αυτοί οι ασθενείς έχουν μέση ηλικία 68 ετών και οι περισσότεροι είναι άνδρες, ενώ το 84% αντιμετωπίζουν υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή είναι άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 44 άτομα έχουν εξέλθει συνολικά από τις ΜΕΘ.

Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 54.344 έλεγχοι για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζονται σχέδια για την περαιτέρω αύξηση των δοκιμών τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι αρχές προετοιμάζονται να αρχίσουν να άρουν ορισμένους περιορισμούς στην κυκλοφορία και σε εθνικό επίπεδο το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας – ο οποίος ηγείται της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – δήλωσε ότι θα ληφθούν προφυλάξεις ασφαλείας μόλις αρχίσει η άρση των έκτακτων μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν την ασφαλή απόσταση και τη χρήση μάσκας από το κοινό σε κλειστούς χώρους, είπε ο καθηγητής./ibna