Οι ελληνικές τράπεζες θα πληγούν σκληρά από την κρίση COVID-19

Οι ελληνικές τράπεζες θα πληγούν σκληρά από την κρίση COVID-19

Η επιδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμα τους.

Ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. έχει υποχωρήσει 61% από την αρχή του έτους, σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους στην ευρωζώνη και την Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (CEEMEA).

Η ανάκαμψη και η θετική ορμή του τραπεζικού συστήματος διακόπηκε, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) αναμένεται να αυξηθούν μαζί με το κόστος κινδύνου και δανεισμού.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι αναλυτές, η επιστροφή για τον τομέα είναι ακόμα δυνατή τον επόμενο χρόνο, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία στην κρίση στο σύνολό της. Η JP Morgan έχει μειώσει τους στόχους τιμών για τους τέσσερις συστηματικούς δανειστές της Ελλάδας.

Οι τραπεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν με το «Σχέδιο Ηρακλής» με στόχο την μαζική πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μέσω τιτλοποίησης. Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το σχέδιο ενδέχεται να αποτύχει λόγω του αντίκτυπου του ιού COVID-19 στην οικονομία της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην κρίσιμη τουριστική βιομηχανία.

Το σημείωμα ακολούθησε μια επιτυχημένη έκδοση ενός επταετούς ομολόγου την Τετάρτη. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κορωνοϊού. . Οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο έφτασαν τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 2,02%.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την αντιστάθμιση του οικονομικού σοκ από τον COVID-19 μέσω ενός πακέτου τόνωσης μετά την κρίση για τις επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 10% του ΑΕΠ.

Η χώρα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περιορίσει το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα και ήδη σχεδιάζει τα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα, αν και σταδιακά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα προχωρήσει με την αντίστροφη σειρά με την οποία έκλεισαν.

Μιλώντας στην ANT1 TV την Πέμπτη, ο υπουργός είπε: «Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη σειρά […] Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαΐου , στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντιστροφή [των μέτρων]. Κανείς δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα, αλλά ήταν απαραίτητα μετά την καταιγίδα που ήρθε στο δρόμο μας »./ ibna