Varhelyi: Η διεύρυνση παραμένει βασική πολιτική της ΕΕ

Varhelyi: Η διεύρυνση παραμένει βασική πολιτική της ΕΕ

Καμιά αλλαγή στις διαπραγματεύσεις με Σερβία-Μαυροβούνιο

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας – με το «πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων» – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται τώρα στις ετήσιες εκθέσεις για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και για την οικονομική ατζέντα για την περιοχή, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhelyi.

«Είμαστε όλοι πολύ επικεντρωμένοι στην αντιμετώπισή του ιού για να σώσουμε ζωές, στηρίζοντας τους τομείς της υγείας και τον μετριασμό των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων, για να αποφύγουμε ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες. Ωστόσο, τα βασικά καθήκοντά μας συνεχίζονται και αναμένω να παρουσιαστεί το φετινό πακέτο διεύρυνσης της ΕΕ τον Ιούνιο», είπε στο EWB.

Όπως δήλωσε η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια όταν πρόκειται για την κρίση που προκαλείται από τον κορωνοϊό, «επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.»

«Οι εταίροι μας έχουν λάβει τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα για την επίλυση της κρίσης, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να είναι αποτελεσματικά αλλά και αναλογικά. Είδαμε ότι ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν έπρεπε να αναπροσαρμοστούν επειδή αυτή η κρίση δεν έχει σενάριο. Είναι σαφές ότι μπορούμε να κερδίσουμε μόνο μαζί, και αυτό είναι το επίκεντρο του οποίου επικεντρωνόμαστε », λέει.

Επισήμανε επίσης ότι η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα μετά την έναρξη της κρίσης εντός της ΕΕ, το επίκεντρο της πανδημίας εκείνες τις ημέρες.

«Παρείχαμε άμεση βοήθεια για ολόκληρη την περιοχή, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε παράσχει 38 εκατομμύρια ευρώ για άμεσες ανάγκες, όπως χρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού ή μεταφορά αγορασμένου ιατρικού εξοπλισμού. Έχουμε ετοιμάσει διμερή πακέτα, εκτρέποντας κεφάλαια που διαφορετικά δεν θα χρησιμοποιούνταν συνολικής αξίας πάνω από 374 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό θα συμπληρωθεί με πρόσθετη περιφερειακή υποστήριξη 290 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε.

Οι χώρες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν επίσης πρόσβαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο, για παράδειγμα, βοήθησε τη Σερβία όταν επλήγη από βαριές πλημμύρες. Συζητάμε επίσης ευκαιρίες παροχής μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στους προϋπολογισμούς της περιοχής. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι μια πολύ συγκεκριμένη έκφραση αλληλεγγύης, η οποία αναγνωρίζεται και στη Σερβία σημείωσε ο Varheliy.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τα Δυτικά Βαλκάνια και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Κίνα βοηθά επίσης. Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει προηγουμένως την Κίνα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση που χρειάζεται παγκόσμια απάντηση» είπε, σημειώνοντας ότι ενώ άλλες χώρες είναι επίσης παρούσες στην περιοχή και προσπαθούν να ασκήσουν την επιρροή τους, «τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν κάνει μια σαφή επιλογή ότι το μέλλον τους είναι στην ΕΕ, όπου και ανήκουν».

Όσον αφορά τη νέα μεθοδολογία της διεύρυνσης, ο Varhelyi δήλωσε ότι αναθεωρώντας τη μεθοδολογία για τη διαδικασία διεύρυνσης και αποφασίζοντας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η ΕΕ έχει επαναφέρει την πολιτική της διεύρυνσης.

«Έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τα κράτη μέλη μας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση παραμένει μία από τις βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ο Varhelyi είπε ότι και οι δύο νέες μεθοδολογίες έχουν γίνει αποδεκτές θετικά.

«Ένα πράγμα είναι πραγματικά σαφές: δεν θα υπάρξει αλλαγή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο των δύο χωρών. Έχουν προχωρήσει διαπραγματεύσεις και οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν όταν το παιχνίδι είναι ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη νέα μεθοδολογία. Αλλαγές, για παράδειγμα, στην ομαδοποίηση ων , μπορούν να τοποθετηθούν σε υπάρχοντα πλαίσια, με τη συγκατάθεση των δύο χωρών. Με την έγκριση της μεθοδολογίας, θα δείτε την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου ετήσιας έκθεση» σημείωσε καταλήγοντας ο Varhelyi στο EWB./ibna