Κροατία: Σανίδα σωτηρίας τα τσεχικά ταξιδιωτικά γραφεία για την καλοκαιρινή περίοδο

Κροατία: Σανίδα σωτηρίας τα τσεχικά ταξιδιωτικά γραφεία για την καλοκαιρινή περίοδο

Τα τσεχικά ταξιδιωτικά γραφεία πρότειναν τη δημιουργία αεροπορικών και οδικών διαδρόμων για υγιείς τουρίστες, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να απομονωθούν κατά την άφιξή τους στην Κροατία ή κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδα Jutarnji List την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι Τσέχοι θεωρούν την Κροατία επιδημιολογικά σταθερή.

Η καθημερινή εφημερίδα με έδρα το Ζάγκρεμπ αναφέρει ότι πιστοί επισκέπτες από την Τσεχική Δημοκρατία φαίνονται πρόθυμοι να επισκεφθούν την Κροατία για διακοπές αυτό το καλοκαίρι, με τα ταξιδιωτικά τους γραφεία να επεξεργάζονται ένα μοντέλο που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ταξιδιών διασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μια ένωση τσεχικών ταξιδιωτικών πρακτορείων απέστειλε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα πρόταση στην κυβέρνηση στην Πράγα, προτείνοντας οι Τσέχοι πολίτες που λαμβάνουν την επιβεβαίωση από τις αρχές ότι είναι υγιείς και αρνητικοί στον COVID-19 να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε προορισμούς με χαμηλά ποσοστά προσβολής από κορωνοϊό, όπως είναι η Κροατία και η Σλοβενία.

Ο σύλλογος διευκρινίζει ότι η Τσεχία και αυτές οι δύο χώρες θα πρέπει στη συνέχεια να συνάψουν συμφωνίες για τη δημιουργία διαδρόμων αεροπορικών ή οδικών μεταφορών για υγιείς τουρίστες, οι οποίοι θα εξαιρούνται από την απομόνωση των 14 ημερών κατά την άφιξή τους στον προορισμό ή την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Οι Τσέχοι θεωρούν την Κροατία έναν ιδανικό προορισμό που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας τονίζουν το γεγονός ότι ο αριθμός των λοιμώξεων στην Κροατία είναι τέσσερις φορές χαμηλότερος από ό,τι στην Τσεχία.

Η εφημερίδα Jutarnji List σημειώνει ότι, εάν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, οι Τσέχοι ταξιδιώτες για άλλη μια φορά θα «διασώσουν» την τουριστική περίοδο στην Κροατία, μετά την πολύτιμη βοήθεια που είχαν παράσχει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990.

Επαινώντας τους Τσέχους ως τους πιο πιστούς τουρίστες, η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι καλοπροαίρετοι Τσέχοι επισκέπτες δεν έχουν εκφράσει ποτέ μνησικακία εναντίον των οικοδεσποτών τους στην Κροατία, οι οποίοι στο παρελθόν τούς αντιμετώπιζαν αρνητικά με το επιχείρημα ότι επέμεναν στη λιτότητα και απέφευγαν τα πολυτελή καταλύματα.

Ο Gari Cappelli, υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η άφιξη Τσέχων τουριστών στην Κροατία δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη διάθεσή τους να ταξιδέψουν στη χώρα ή από τον κροατικό τουριστικό τομέα, αλλά και από αποφάσεις που θα ληφθούν από τις εθνικές ομάδες αντιμετώπισης της κρίσης του COVID-19 και τις κυβερνήσεις.

Ο υπουργός εξήγησε ότι περίπου 200 ταξιδιωτικά πρακτορεία που είχαν υποβάλει αυτήν την πρόταση προσπαθούσαν να πετύχουν το καλύτερο εν μέσω των τρέχουσων συνθηκών. /ibna